Luotsit

Lue uusin Luotsivuoden blogikirjoitus täältä!

Katso kuukauden luotsin esittely täältä!

Hei Luotsi!

Vuonna 2018 sinä olet keskiössä – haluamme, että ymmärrät tehtäväsi paremmin, saat tukea tehtävässäsi paremmin ja pystyt antamaan tarpojille-, samoajille ja/tai vaeltajille täyden panoksesi luotsatessasi. Luotsivuosi 2018 on valtakunnallinen ohjelmapainotus, jonka pyrkimyksenä on lisätä luotseja ja vahvistaa kolmen vanhimman ikäkauden kokemaa aikuisen tuen määrää ja laatua.

Miksi luotsit ohjelmapainotuksena?

Aiemmista ohjelmapainotuksista poiketen, halusimme tänä vuonna korostaa luotsien tärkeyttä partio-ohjelman toteutumisessa erillisen ohjelma-alueen nostamisen sijaan. Luotsit ovat hyvin merkittävässä asemassa partio-ohjelman toteutumisessa, mutta luotsien määrä lippukunnissa on edelleen harmillisen pieni. Roihulla pääsimme tutustumaan luotsin tehtävään tapahtuman ohessa mutta tämän vuoden tarkoituksena on lisätä roimasti luotsien määrää lippukunnassa. Lähituen edistäminen, toimintavinkit, tuoreiden ja ajankohtaisten asioiden tarkastelu luotsien näkökulmasta ja koulutuksen tarjoaminen yhdessä luotsien määrän lisäämisen kanssa tuottaa parempaa ja laadukkaampaa partiotoimintaa lippukuntiin.

Luotsi-blogi

Luotsi-blogi antaa luotseille lisätietoa ja innostusta pestinsä hoitamiseen sekä lippukunnille työkaluja luotsaamisen aloittamiseksi ja kehittämiseksi. Tarjoamme sinulle avuksi koko luotsivuoden ajan tällä sivulla julkaistavan blogin, jossa pureudumme luotsaamiseen, luotsaamisen haasteisiin, luotsaamisen onnistumisiin, tapoihin luotsata. Käsittelemme muun muassa kasvatustavoitteita, turvallista tilaa, osaamisen tunnistamista, johtamista ikäkausissa, hengellisyyttä ja henkisyyttä, monimuotoisuutta…

Tammikuun blogitekstissä käsittelemme luotsaamista yleisesti. Miksi luotsaus on tärkeää, mitä luotsi saa pestistään sekä mitä vaikutuksia luotsauksella on lippukunnan toimintaan. Löydät blogista myös upotettuna Parempi lippukunta -verkkokoulutuksen luotsaukseen liittyen. Löydät ensimmäisestä blogitekstistä myös muutaman vinkin luotsin pestin kehittämiseen.

Vertaistukea

Olethan jo Luotsien vertaistukiryhmän Luotsaaminen – Partio jäsen Facebookissa. Ethän myöskään unohda piirisi tuomia vertaistuki- ja koulutusmahdollisuuksia. Tarjolla tulee olemaan useita mahdollisuuksia kasvattaa omaa osaamistaan ja löytää luotsiverkostoja.

Loppuvuonna 2018 kokoonnumme myös yhteen valtakunnalliseen Luotsisateliitti-koulutus- ja vertaistukitapahtumaan, jossa hyödynnämme teknologiaa tuodaksemme toisiamme vielä lähemmäksi.

Juha Nurmi

Luotsivuoden – ja luotsaamisen ylipäätään – symboli on myrskylyhty. Luotsin tehtävänä on tukea nuorta hänen kasvaessaan myrskyävien elämäntilainteiden lävitse ehjänä. Luotsin tehtävänä on tukea välillä enemmän ja välillä vähemmän, niinpä liekkikin palaa välillä suuremmalla liekillä. Myrskärin kupu voi likaantua, mutta sen voi myös putsata – virheitä tapahtuu ja niistä voi luotsin avulla jokainen oppia. Luotsi seuraa nuoren elämää ja kulkee siinä mukana. Luotsi tuo uusia ajatuksia ja synkän hetken tullen toimii pysyvänä valona, jota kohti apua tarvittaessa kulkea.