Lippukuntien treenivinkki nro 14 – asiaa aikuisluotsista

Onnistunut aikuisrekry ja aikuisten mukana pitäminen vaatii lippukunnalta työtä. Me suositamme, että tähän hommaan nimetään vastuuhenkilö. Kutsumme vastuuhenkilöä aikuisluotsiksi, muttei nimi partiolaista pahenna, eli nimike voi olla myös jotain muuta.

Tähän mennessä olemme miettineet mikä aikuisluotsi on. Aikuisten treenin aluksi ja kuntotestiä tehdessämme toivoimme että aikuisluotsit auttaisivat tavoitteiden asettamisessa. Olemme kehottaneet aikuisluotsia perehdyttämään lippukunnan toimintaan ja huolehtimaan aikuisten viihtyvyydestä ja treenin sujuvuudesta.  Lähes kaikissa aikuisten treeneissä toivotaan jonkinlaista tukea ja keskusteluseuraa lippukunnasta. Siihen ehdotamme aikuisluotsia, jottei esimerkiksi lippukunnanjohtajaa kuormitettaisi kaikella ja uusille rekrytoiduille aikuisille olisi joku henkilö joka heidät tuntee ja jolla olisi aikaa.

Aikuisluotsin tehtävänä on auttaa aikuisena tulevaa löytämään itselleen sopiva paikka partiossa. Aikuisluotsi voi olla joku lippukunnan johtajista tai se voidaan etsiä vaikka piiriin ilmoittautuneiden vapaaehtoisten joukosta. Aikuisluotsi voisi hyvin olla alueellinen tai muuten yhteistyötä tekevien lippukuntien yhteinen.

Aikuisluotsi auttaa outojen termien ja käytäntöjen kanssa, opastaa tutustumaan partiotoimintaan monipuolisesti ja ohjaa sopivien koulutuksien pariin. On tärkeää kertoa lippukunnan perinteistä ja tavoista sekä tutustuttaa ja ryhmäyttää osaksi porukkaa. Partioluotsi kannustaa, informoi ja tukee sekä toimii kuuntelevana korvana ja keskustelukaverina.

Miltä kuulostaa? Onko teillä jo käytössänne luotsi tai muu samantyylinen pesti?

Jutun inspiraationa ja lähteenä on käytetty Pääkaupnkiseudun Partiolaisten Aikuisena partioon -ohjetta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *