Ekstralauma. Miksi?

Tärkein keino partion ja lippukuntien elämänmenon ja jatkuvuuden varmistamiseksi on jokaisessa lippukunnassa viimeistään syksyllä alkava ekstralauma. Ekstralauma on siis sellainen lauma, joka perustetaan olemassa olevien lisäksi, ei niiden tilalle.

Kaava on näennäisen simppeli: pari akelaa + uusia sudareita + oma vuoro kololta

Nyt on viimeistään aika ryhtyä ekstralauman perustamispuuhiin.

Siks:

Vahva pa(i)nostus juuri sudari-ikäisiin on herättänyt myös kysymyksiä ja kritiikkiä. Kyseessä on kuitenkin ihan tietoinen valinta, johon ovat vaikuttaneet muun muassa seuraavat syyt:

64 % uusista jäsenistä liittyy partioon sudenpentuikäisenä

Sudari- ja seikkailijaikäisissä on suurin pudotus jäsenmäärässä. Laskua 7-9 -vuotiaissa on jopa 25 % ja 10-12 -vuotiaissa on jopa 33 %

Viisi vuotta sitten Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa laumoja oli 254, viime vuonna laumoja oli 181. Tämä on radikaali pudotus.

Sudareista on helppo aloittaa. Se on tuttu ja hyvin toimiva ikäkausi, eikä lauman vetäminen vaadi partiokokemusta tai muitakaan järeän luokan taitoja.

Syitä on monia muitakin, tässä nämä ilmeisimmät!

Laskennallisesti ja todellisuudessakin tietty määrä jäseniä lopettaa partion. Jotta lippukunta voisi säilyttää jäsenmääränsä ja johtajia olisi tulevaisuudessakin:

85-henkinen lippukunta tarvitsee joka vuosi kaksi uutta laumaa – 24 sudaria
140-henkinen tarvitsee 40 sudaria
170-henkinen tarvitsee 50 sudaria
joka vuosi!

”Tuleehan niitä muualtakin” ja muut kriittiset huomiot tästä: 64 % aloittavista on sudareita. Niin huomattava osa, ettei tätä voi jättää huomiotta.

Sudenpentuihin panostaminen ei tee muiden ikäkausien tukemisesta ja niihin panostamisesta vähemmän tärkeää. Se ei vähennä myöskään hyvän ja laadukkaan toiminnan tärkeyttä. Mutta siitä me olemme päättäneet aloittaa.

Hyvät partiotoverit, kääritään hihat. Saa suorittaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *