Kuukauden luotsi

JOULUKUU

Nimi: Marika Mansikkamäki

Lippukunta ja piiri: Valkeakosken Korvenkävijät, Häme

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Samoajaluotsi nykyisin, olen luotsannut myös   Vaeltajia ja tarpojia 

Mikä saa sinut luotsaamaan? Haluan tukea nuoria siinä kohdassa, kun partiossa ei aina jaksaisi ja

toisaalta tarvii rohkaisua uusiin haasteisiin

Kuva: Marika Mansikkamäki

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ ryhmäsi kanssa.  Viime kesänä oli hieno hetki olla

saattamassa samoajat kentälle heidän lähtiessä Roverwaylle koko kevään kestäneen hienon varainkeruuprojektin jälkeen

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi? Vaikeaa on aina se, jos joku ryhmästä lopettaa. Tärkeintä silloin on muistaa sanoa, että takaisin pääsee aina ja jättää kaikille hyvä fiilis yhteisestä ajasta.

Kerro yksi vinkki muille luotseille? Ole rohkea ja ole aito, myönnä olevasi tyhmä kun tilanne vaatii. Pysy nuorison puolella lippukunnassa, vaikka ymmärtäisit myös aikuisten kannan.

 

MARRASKUU

Namn/Nimi: Dan Sundblom

Kår och distrikt/FiSSc/Lippukunta ja piiri: St. Simons Sjöfararna, FiSSc (Finlands Svenska Scouter)

Vilken/vilka åldersgrupper är du lots för?/Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Spejarscouter

Vad är det som gör att du vill vara lots?/Mikä saa sinut luotsaamaan? Jag vill vara med och förverkliga scouting tillsammans med andra. Spejarscouter är en tacksam åldersgrupp att leda eftersom de är så intresserade av att lära sig nya saker.

Berätta för oss om en lyckad stund med de du är lots för / din grupp/Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ryhmäsi kanssa. Ett tag sedan gjorde vi knivar tillsammans med explorerscouter tre-fyra möten i rad. Vi gjorde dem i vår kårlokalen och vi hade inte de bästa möjliga verktygen för ändamålet. Många, inklusive jag, var skeptiska till att vi faktiskt skulle klara av att tillverka “puukkona”. Ingen av oss var direkt någon expert på hantverk, men vi hjälptes åt i de svåra arbetsskedena och så småningom blev knivarna färdiga. De stunder när scouterna stolt visade upp sina självlagade knivar var fina. Jag minns dessa möten varje gång jag använder kniven.

När har det varit kämpigt att vara lots, och vad gjorde du då för att ta dig över svårigheterna?/ Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi? Ibland har min egna motivationen att scouta varit på låg nivå vilket nog snabbt märks av scouterna. Vid dessa tillfällen hjälper det ofta att dra till minnes trevliga scoutminnen eller att diskutera hur man känner med andra ledare.

Ge ett tips åt andra lotsar!/Kerro yksi vinkki muille luotseille!
Våga utmana dig själv.

 

LOKAKUU

Nimi: Hugo Helminen

Lippukunta ja piiri: Pohjan Tytöt- ja sissit, Lapin Partiolaiset

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Tarpojaikäkausi

Mikä saa sinut luotsaamaan? Haluan olla osa nuorten partioharrastusta. Tunnen että minulla on kosketuspintaa tämän ikäisiin nuoriin ja tykkään tehdä heidän kanssa jo vaativampia asioita partio-ohjelmasta.

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ ryhmäsi kanssa. Paras fiilis jonka luotsina olen saanut liittyy uusien tarpojien ja heidän vartiojohtajien kohtaaminen. Se kuinka hienosti vartionjohtajat ottavat tilanteen ja ryhmän haltuun ja alkavat johtamaan tarpojia, sekä se kuinka tarpojat kunnioittavat samoajia vartionjohtajina.

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi? Hankalinta luotsauksessa jos luotsattava päättää lopettaa partion. On välillä haastavaa löytää ne asiat ja mielenkiinnon kohteet, jotka nuoren pitää partiossa, kun kaikki muutkin asiat kiinnostaa mahdottoman paljon.

Kerro yksi vinkki muille luotseille! Kuunnelkaa oikeasti luotsattavien toiveita ja ajatuksia. Me teemme partiota heille.

 

ELOKUU

Nimi: Elli ”Karkki” Niemelä

Lippukunta ja piiri: Ylläs-Partio, Lapin Partiolaiset 

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Tarpojaikäkauden

Mikä saa sinut luotsaamaan? Meillä on lpkssa pula aikuisista ja samoajista. Halusin mahdollistaa innokkaiden seikkailijoiden pysymisen hyvässä harrastuksessa, kun siirtyvät tarpojiksi. Meillä tarpojavartio toimii uuden ja vanhan ohjelman sekoituksella. Vanhimmat tarpojat toimivat vj:nä nuoremmille ja minä teen heille viikoittain ohjelman, jota vj:t toteuttavat omalla tavallaan. Lisäksi vj:t suunnittelevat ohjelmaan jotain myös itsenäisesti. Näin tarpojat saavat ottaa vastuuta itsestään, toisistaan ja kolosta. Tytöt ovat tykänneet toiminta tavasta.

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ ryhmäsi kanssa. Aina partiokerran jälkeen tulee hyvä mieli, kun vj:t kertovat partiokerran onnistumisesta. On myös ollut hienoa seurata kun vj:t ovat kehittyneet. Parasta on kun tarpojien innokkuus on säilynyt.

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi? Hankalaa on aina välillä kehittää aktiviteetteihin toimintaa, ettei menisi vain tylsäksi puhumiseksi. Jos ei muuta ole kesinyt, niin olen vaihtanut aihetta kokonaan joksikin muuksi ja ottanut aktiviteetin käyttöön, kun itse pääsen paikalle.

Kerro yksi vinkki muille luotseille! Joskus on hyvä itse vetäytyä sivuun ja antaa tarpojien kokeilla omia siipiään. Vaikka olisit paikalla, niin pyrit olemaan mahdollisimman pienessä roolissa.

KESÄKUU

Nimi: Tiia Merenheimo

Lippukunta: Haukkavuoren Haltiat, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet?
Tarpoja- ja samoajaluotsi

Mikä saa sInut luotsaamaan?
Partiosta on moneksi, ja silti moni nuori tippuu pois kolmen vanhimman ikäkauden aikana, kun harrastus ei enää tuokaan iloa. Koen, että luotsaamalla voin olla varmistamassa, että erilaiset tyypit pääsevät tekemään partiostaan juuri sellaista, mikä sopii heille. Lisäksi on huikeaa seurata, kuinka luotsauksen kohteena olevien ikäkausien aikana nuorissa kasvaa täyteen loistoonsa jokin, jota voisi kutsua vaikka partiolaisuudeksi.

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi / ryhmäsi kanssa.
Autoin tarpoja-VJ:tä vetämään ryhmälleen ideointikokouksen, jossa mietittiin uudenlaisin menetelmin kokousideoita ryhmälle, jonka kokousaktiivisuus oli hiipunut. Ideointi käynnistyi tarpojamaisen lyhytsanaisesti ja epäilevästi, mutta kokouksen loppua kohti tyyppien silmät alkoivat loistaa, paperi täyttyi ideoista, ja kokouksen lopussa porukan ryhmähenki tuntui paremmalta kuin aikoihin.

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi?
Luotsipestit ovat minulle se toinen ja kolmas pesti aikaa vievän piirihallitushomman ohessa, ja hankalaa on löytää riittävästi aikaa luotsata, ja varsinkin käyttää se vähäinen aika mahdollisimman vaikuttavasti. Syksyllä kävin kerran kuussa tarpojavartion kokouksessa, mutta tuntui että näiden kokousten välillä en pystynyt auttamaan vartiota mitenkään. Nyt päätin panostaa enemmän tarpojavartion johtajien tukemiseen ja vaihtanut pari vartion kokoukseen ehtimistä pelkästään VJ:den tapaamiseen, jotta olemme yhdessä voineet suunnitella toimintaa.

Kerro yksi vinkki muille luotseille!
Tarpojien, samoajien ja vaeltajien kanssa homman ytimessä on toiminnan suunnittelu ja ideointi itse. Ideointi ja suunnittelu ovat kuitenkin taitoja, joita pitää harjoitella.
Kannattaa kokeilla tähän tarkoitettuja erilaisia fasilitointimenetelmiä. Yhdessä ideoiminen ja ideoista innostuminen on myös ryhmäytymistä parhaimmillaan!

Kurkkaa tästä Tiian kokoama materiaali fasilitointimenetelmistä vartionjohtajien ja luotsien käyttöön.

TOUKOKUU

Nimi: Heikki Martikainen

Lippukunta: Pohjan Veikot, Pohjanmaan Partiolaiset

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Tarpojaluotsi

Mikä saa sInut luotsaamaan?
Koen, että luotsaaminen on mukavaa. Lisäksi luotsaaminen ei vaadi viikoittaista osallistumista, jolloin se sopii paremmin omiin aikatauluihini. Samalla voin jakaa omia tietojani ja kokemuksiani nuoremmille polville. Tosi tärkeää on myös se, että pääsee mukaan partioarkeen

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi / ryhmäsi kanssa
Aluksi luotsattavat eivät olleet kovin aktiivisia osallistumaan tapahtumiin, mutta ryhmäyttämisellä ja kannustamisella he ovat alkaneet innostua partiosta uudelleen. Ilomielin olen myös seurannut, kun luotsattavat tarttuvat aktiivisesti erilaisiin tehtäviin

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi?
Hankalana asiana on ollut yhteisen sävelen ja taajuuden löytäminen luotsattavien kanssa. Varsinkin, kun siinä on kaksi ulottuvuutta. Ensin samoajaikäiset johtajat ja sitten tarpojaikäiset vartiolaiset. Aloin aktiivisesti tutustua luotsattaviin myös pestirooliemme ulkopuolella.

Kerro yksi vinkki muille luotseille!
Uskaltakaa myöntää virheenne ja kysyä muita näkökulmia. Useasti on helpottanut, kun joku tilanteen ulkopuolinen tai saman asian aikaisemmin kokenut on kertonut hyviä neuvoja.

HUHTIKUU

Nimi: Kristiina Mäkinen

Lippukunta: Kouvolan Tyttöpartio ry, Kymenlaakson Partiopiiri

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Tarpoja- ja samoajaluotsi

Mikä saa sinut luotsaamaan
Se kun saa jakaa omaa osaamista eteenpäin. Ja näkee että ne asiat joita on opettanut, ovat menneet perille ja seuraava polvi opettaa niitä eteenpäin omanlaisina versioina omille ryhmilleen. Vaikka työssä teenkin saman tyylistä hommaa niin nuorilta saa energia omiin töihin.

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ ryhmäsi kanssa
Varmasti suurin onnistuminen on se, että samoajaryhmäni jaksaa edelleen kokoontua ainakin kerran viikossa yhteen, vaikka melkein kaikilla on omat ryhmät vedettävänä. Heillä riittää intoa, aktiivisuutta ja vastuullisuutta erilaisiin tehtäviin lippukunnassa. Oma-aloitteisesti he etsivät toimintaa yli piirirajojen. Välillä mennään toimintoihin kaikki, kuten viime syksyllä Exploon. Toisinaan tytöt hakeutuvat keskenään tapahtumiin, kuten helmikuussa Go Wildiin.

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi?
Hankala tilanne oli viime syksynä, kun kaksi kahden hengen tarpojaryhmää piti saada yhdeksi ryhmäksi, kun ei meinannut löytyä kaikille sopivaa päivää ja aikaa, milloin kokous pidettäisiin. Loppujen lopuksi aika saatiin sovittua ja ryhmäänkin saatiin kaksi tarpojaa lisää.

Kerro yksi vinkki muille luotseille!
Ole valmis olemaan tarvittaessa kaveri, ope, ”äiti”, ketä milloinkin tarvitaan. Niin murheissa kuin iloissakin. On hyvä välillä heittäytyä nuorten mukaan , vaikka heidän tekemisensä olisikaan niin järkevää toimintaa. Pysyy itselläkin mieli virkeänä.

MAALISKUU

Nimi: Milka Honkakoski

Lippukunta ja piiri:
Huhtapartio ry, Jyväskylä,
Järvi-Suomen Partiolaiset

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Samoajaluotsi

Mikä saa sinut luotsaamaan?
Olen ollut tämän saman ryhmän johtaja jo siitä asti, kun he siirtyivät sudenpennuista seikkailijoiksi, joten isoimpana tekijänä luotsauksessa motivoi heidän kasvun ja kehityksen näkeminen. Samoajat ovat kasvaneet hurjasti myös tämän viimeisimmän samoajavuoden aikana. Heidän vastuunotto lippukunnan yhteisissä asioissa sekä aktiivisuus ja avuliaisuus yllättävät joka kerta positiivisesti tämän luotsin ja antavat paljon voimaa jatkaa tätä tehtävää.

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ ryhmäsi kanssa.
Yksi onnistumisen hetki on varmasti tuo edellä mainittu vastuunoton ja aktiivisuuden näkeminen. Voiko luotsi enää onnellisempi olla, kun näkee kuinka omat luotsattavat tarttuvat toimeen ja suunnittelevat lippukunnan johtajille mysteeritapahtumaa tai ottavat vastuuta oma-aloitteisesti joistakin lyhytkestoisista pesteistä lippukunnan toiminnassa.
Toinen onnistumisen hetki oli varmasti syksyllä SamoajaExplo, jonne kannustin samoajia lähtemään. Tapahtuman jälkeen näin, kuinka samoajat olivat saaneet paljon uusia partiokavereita ympäri Suomen ja tapahtumasta tarttui mukaan myös uutta intoa ja ideoita oman ryhmän toimitaan.

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi?
Hankalaa on ehdottomasti ollut yhteisen ajan löytäminen niin luotsin kuin luotsattavienkin kiireisten kalentereiden keskeltä. Samoajat vetävät itse nuorempien partiolaisten ryhmiä. Tällä hetkellä lippukuntamme kaikki ryhmät kokoontuvat maanantaisin kahdessa eri vuorossa, joten osa samoajista on jo päivän päätteeksi niin väsyneitä, ettei omaa kertaa jakseta pitää.
Olen pyrkinyt olemaan samoajien tukena ryhmien vetämisessä ja suunnitellut heidän kanssaan ohjelmaa sekä nuoremmille, että myös heille itselleen. Olen myös kannustanut samoajia osallistumaan piirin ja sp:n järjestämiin tapahtumiin sekä keksinyt heille retkille ja leireille jotakin omaa ylläriohjelmaa, johon he voivat vain osallistua kaiken johtamisen ja suunnittelun keskellä.

Kerro yksi vinkki muille luotseille!
Pienet keskusteluhetket kiireisen arjen keskellä piristää ja antaa voimaa eri partiopesteihin. Keskustelujen ei tarvitse olla pitkiä eikä edes liittyä partioon. Pääasia mielestäni on, että luotsattavilla on sellainen olo, että heitä kuunnellaan ja he voivat kertoa luotsille mitä vaan tietäen tämän kuuntelevan aidosti ja auttavan tarvittaessa.

Kuva: Atte Kesti

HELMIKUU

Nimi: Reetta Laaksonen

Lippukunta ja piiri:
Leirisiskot, Salo, Lounais-Suomen Partiopiiri

Minkä ikäkauden/ikäkausien luotsi olet? Vaeltajaluotsi

Mikä saa sinut luotsaamaan?  ”Partiomenetelmä tekee partiosta partion” myös viimeisessä ikäkaudessa. Parasta on, kun voin toteuttaa partiomenetelmän osa-alueita luotsatessani vaeltajia ja edelleen ohjata heitä toteuttamaan menetelmää omassa partionjohtajuudessaan.

Jaa meille onnistumisen hetki luotsattaviesi/ ryhmäsi kanssa.
Lippukunnassani tuetaan nuoria johtajia aktiivisesti heidän johtajapesteissään. Viime kesän lippukuntaleirillä johtajina ja ohjelmavastuussa toimivat pääosin samoaja- ja vaeltajaikäiset nuoret. Aikuiset johtajat pestautuivat mm. keittiöapulaisen ja sudareiden lähijohtajan pesteihin, antaen vapauden ja tuen nuorille toimia ja opetella johtamista turvallisesti aikuisen tuen kanssa.

Edelleen, viime syksynä lippukuntamme järjestämässä ROK-koulutuksessa kokeneiden kouluttajien rinnalla kouluttajakokemusta hankkivat vaeltajaikäiset johtajat. Pääsin näissä tapahtumissa tukemaan muiden lippukunnan aikuisten tavoin vaeltajia heidän oman johtajuutensa kehittymisessä. Tämä onnistui parhaiten olemalla mukana johtajana vaeltajien rinnalla ja tsempata ns. vanhempana pj-kollegana ja ohjaamalla omalla esimerkillä. Luotsin rooliin vaihdoin myöhemmin, kun kouluttaja- ja johtajakokemuksia reflektoitiin yhdessä vaeltajien kanssa jälkeenpäin. On yllättävän tärkeää nähdä vaeltajaikäinen eri toiminnoissa ottamassa monipuolisesti erilaisia rooleja erilaisissa ryhmissä ja yhteisöissä. Näin heistä enemmän uusia puolia ja vahvuuksia kuin olisin nähnyt tavatessamme ainoastaan vaeltajien omissa kokoontumisissa. Ja voin paremmin antaa motivoivaa palautetta heidän toiminnastaan.

Mikä on ollut hankala hetki luotsauksessa ja mitä teit sen ylittämiseksi?
18-22 -vuotiaat nuoret aikuiset ovat kovin kiireisiä opintojen, töiden, harrastusten ja partiopestiensä kanssa. Haastavaa on ollut löytää mahdollisimman monelle vaeltajalle sopivaa yhteistä aikaa. Yhteisiin viikonloppuihin pääsee osallistumaan aina kerrallaan vain muutama vaeltaja. Ajan kanssa opin luotsaamaan erikseen sovittuina aikoina pareittain, yksilöllisesti, pientä ryhmää, puhelimitse, aamukahvilla vaeltajan lempikuppilassa, WhatsAppissa jne. Vaeltajalle, joka aktiivisesti suorittaa vaeltajaohjelmaa, on omassa lippukunnassa mukana viikkotoiminnassa ryhmää ohjaamassa tai muissa lpk:n pesteissä, luotsi voi olla mentori, läheinen ja tuttu ihminen joka luotsaa lähellä ja aktiivisesti. Toisella paikkakunnalla asuvaa vaeltajaa, joka piipahtaa lippukunnan tapahtumissa satunnaisesti ja osallistuu vaeltajatoimintaan mielessään rentoutuminen ja yhdessäolo partiokavereiden kanssa, luotsin tehtävä on olla helppona, tuttuna ja helposti saavutettavana linkkinä omaan kotilippukuntaan. Luotsi tukee vaeltajaa kaikissa mahdollisissa ”vaeltajuuden variaatioissa”.

Kerro yksi vinkki muille luotseille!
Kun pohdin, miten luotsina parhaiten tavoitan vaeltajat ja järjestän toivottuja hetkiä aktiviteettien yhteiseen suorittamiseen, yhdessäoloon sekä suunnanotoille heidän niin kiireisessä elämässään, syntyi idea popup – luotsauksesta. Minulle valkeni, että en voi luotsina odottaa vaeltajien ehtivän osallistua montaa kertaa vuodessa yhteiseen vaeltajaviikonloppuun vaan luotsin on oltava saavutettavissa ja aktiivisesti tarjoamassa läsnäoloaan ja luotsausta muissakin lippukunnan tapahtumissa, eli mennä sinne missä vaeltaja ovat. Kokosin Luotsi on the road – salkun, joka sisältää mm. vaelluskarttoja, vaeltajaohjelman oppaan aktiviteetteineen, vaeltajaryhmän päiväkirjan ja muistoja menneiltä reissuilta, karttojen tuunaustarpeita, keksejä, marmeladia ja teetä. Salkku kulkee luotsien matkassa kaikkialla missä olemme yhdessä vaeltajien kanssa.

Teksti ja kuva: Reetta Laaksonen