Aihearkisto: #partiokuntoon2016

Lippukunnan treenivinkki nro 39 – Jos et tiedä mitä teet, aloita tästä

Tämä on #partiokuntoon2016 -kamppiksen viimeinen treenivinkki lippukunnille. Iso kiitos mukanaolijoille ja -tekijöille. Voit laittaa palautetta, ruusut, risut ja ajatukset siitä, mitä haluaisit tästä blogista jatkossa lukea yhteydenottolomakkeen kautta. Lomakkeet kopsahtavat SP:n toimistolla aluetyöntekijän Anna B:n sähköpostilaatikkoon.

Lopuksi palaamme alkuun. Tämä vinkki kannattaa säilyttää sitä hetkeä varten kun hommat kaatuvat päälle, eikä vinkkikimaroista tunnu olevan kuin ahdistuksen lisääjäksi. Silloin kerää johtajisto koolle, tuokaa hyvät eväät (suosittelen jäätelöbaaria karkkeineen ja hedelmineen) ja tehkää näin:

Kun ette tiedä, mitä tekisitte, aloittakaa tästä

1. Priorisointi

Toimintakalenteri ja to do -listat esiin. Mitä voidaan jätää pois? Mikä on tärkeintä? Minkä tekemiseen menee paljon aikaa ja energiaa, mutta hyöty on vähäinen? Mikä on hyödyllistä, vaikka tarvittava työmäärä on vähäinen? Käytä esimerkiksi tällaista nelikenttää:
hommien priorisoinnin nelikenttä

Tarkastelkaa hommia nelikentässä ja tehkää valintoja. Avustushakemus pitää tehdä. Retken voi kertaalleen jättää välistäkin.

2. Hellikää itseänne.

Käykää yhdessä läpi, mikä partiossa on kivaa, ja miksi te haluatte olla mukana. Järjestäkää niin, että sitä on myös teille partiossa tarjolla. Ilmoittautukaa kurssille, lähtekää piirin järjestämälle aikuisten iltanuotiolle, pitäkää hemmottelupäivä kämpällä, menkää mukaan naapurilippukunnan tapahtumaan, mitä tahansa. Kerätkää voimia.

  • Menetelmänä tämä on aika kiva: Mennään piiriin ja jokainen kertoo, mitkä ovat ne syyt, joiden takia on vielä partiossa ja jaksaa aina palata. Lopuksi voi ottaa vaikka ryhmähalin.
  • Laittakaa kalenteriin aika mukavalle, stressittömälle yhdessäololle

3. Tehkää suunnitelma.

Käyttäkää vaikka Lyhty-menetelmä. Paperin alareunaan nykytila. Yläreunaan tavoite. Väliin konkreettiset askelmat asioista, jotka pitää tehdä/tapahtua, jotta tavoitteseen päästään.

Lyhty-menetelmä

4. Hankkikaa lisää jengiä.

Tarvitaan lisää aikuisia ja vaeltajia hommia jakamaan. On käärittävä hihat. Ketä pyytäisitte mukaan omista ympyröistä? Syyniin työkaverit, naapurit, perhe, koirapuistokaverit ja lasten kavereiden vanhemmat. Listalle kaikki entiset johtajat ja lopettaneet partiokaverit. Puhelin käteen jokaiselle.

  • Ottakaa yhteys lasten vanhempiin. Lähettäkää kirje koteihin, jossa kerrotaan tilanne, että aikuisia tosiaan tarvitaan, ja kerro, miten pääsee mukaan. Kutsu retkelle, vanhempainiltaan tai kokoukseen.
  • Tehkää materiaalipankissa muutama juliste ja viekää ne kaupan ilmoitustaululle, koululle, ja muihin asuinalueen paikkoihin.
  • Olkaa näkyvillä alueella. Osallistukaa asuinalueen kesäpäivään, järjestäkää partiokokous ostarin pihalla, kirjoittakaa juttu paikallislehteen. Piiristä saa lainaan markkinointimateriaalia tätä varten.
  • Akuisrekrystä lisää täällä.

5. Jos tuntuu hankalalta, pyydä apua!

Piiritoimistolta ja alueohjaajalta voi pyytää apua. Apuun voi myös pyytää vaikkapa entistä lippukunnanjohtajaa tai ketä tahansa, joka tuntuu siltä, että hänellä voisi olla ratkaisuja tai olkapää tarjolla.

Aikuisten treenivinkki nro 39 – hyödynnä oppimaasi

Partiokunnossa lopun ikää

Treeniohjelma alkaa olla loppusuoralla, mutta se ei tarkoita, että oppiminen loppuisi. Vuoden aikana läpikäymiesi treenivinkkien avulla olet oppinut ihan konkreettisia partiotaitoja nuotionsytytyksestä niihin partiota niin kovin leimaaviin solmuihin (joitten osaaminen on muuten tosi hyödyllistä). Olet saanut myös tietoa partion päämäärästä ja arvoista ja symboliikasta mikä leimaa kaikkea tekemistä. Olet oppinut ”puhumaan partiota” ja ymmärrät mitä ovat majakat, tarpot ja paussit. Tunnistat myös sisaruspiirin, akelan ja härpäkkeen. Olet ehkä jo keskustellut tulevasta partiopestistäsi lippukunnanjohtajasi kanssa. Toivottavasti olet viihtynyt treenivinkkien parissa ja saanut innostusta oppia lisää asioista joita olemme ehtineet raapaista vain pintapuolisesti.

Nyt on aika laittaa oppimasi hyötykäyttöön. Jos sinulla ei vielä ole pestiä ja mietit mikä olisi sinulle sopiva, palaa vielä treenivinkkiin numero 37 (pestin valinta). Pestejä on isompia ja pienempiä. Ei ole pakko aloittaa valtavista aikaa vievistä tehtävistä, voit ihan hyvin valita jotain sellaista, mikä sopii omaan ajankäyttöösi. Jos et vielä ole käynyt partiojohtajakurssia, kannattaa sitäkin harkita. Tärkeintä on, että itse koet tekemisen mielekkääksi.

Lähde retkelle, yksin tai partiokavereidesi kanssa, päiväksi tai pidemmäksi aikaa. Tutustukaa luontoon ja toisiinne vieläkin paremmin. Käytä retkellä oppimiasi taitoja ja huomaa samalla, miten mukavaa ja helppoa luonnossa onkaan toimia kun osaa. Mieti myös, miten luonnossa liikkuminen ja toimiminen on ihan suoraan yhteydessä jokapäiväiseen elämään ja miten luonnossa tehtävät asiat antavat itseluottamusta lähes kaikkeen mitä elämässä saattaa tulla vastaan.

Onnea ja iloisia hetkiä partiopolullesi, onpa se sitten miten mutkainen, pitkä tai lyhyt tahansa. Ja otsikon viittaus – vaikka partiopolkusi ei kestäisikään loppuikääsi, olet silti saanut matkaltasi korvaamattomia oppeja ja taitoja joitten avulla pärjätä jatkossa paremmin.

partiokuntoo-treenivinkki-aikuiset-39-anna-enbuske

Teksti: Jura Nurminen, kasvatusvaliokunnan jäsen
Kuvat: Otto Virtanen ja Anna Enbuske

Lippukunnan treenivinkki nro 38 – alku- ja loppukesä ovat markkinointitapahtumien kulta-aikaa!

Kylien ja kaupunginosien kesätapahtumat ovat muhevinta partion markkinointimultaa, johon kannattaa upottaa kädet kyynärpäitä myöten! Tapahtumissa kohtaavat naapurit ja kylänmiehet, ollaan sosiaalisia ja yhteisöllisiä ja asuinalueen hyvät puolet pääsevät esiin. Niihin lukeutuu tietysti myös paikallinen partiotoiminta, jota ehdottomasti kannattaa omalla alueella esitellä niissä tapahtumissa, joissa ihmiset käyvät. Hyvän markkinointitapahtuman tekevät yksinkertaiset ja helposti toteutettavat asiat.

Hyvä markkinointitapahtumaa näkyy ja näyttää hauskalta.

Levittäkää banderollit, pystyttäkää teltat ja kaivakaa koloilta esiin hauskimmat härpäkkeet!

Hyvässä markkinointitapahtumassa esittelijät ovat aitoja ja hymyileviä ja ottavat kontaktia

Me kaikki olemme partion asiantuntijoita. Osaamme kyllä kertoa siitä, mikä partiossa on parasta, mitä siellä tehdään, mihin homma perustuu ja miten pääsee mukaan. Jokainen edustaa partiossa itseään, eikä meidän tarvitse olla kivikovia myyntimiehiä ja -naisia, jotta kiinnostuneet saataisiin mukaan. Tärkeintä on ottaa rohkeasti kontaktia, hymyillä ja toivottaa tulija tervetulleeksi.

Ennen tapahtumaa voi vielä tsekata kuinka partiosta kannattikaan kertoa.

Hyvä markkinointitapahtuma on esittelijänsä näköinen

Mikä on sun lippukunnan juttu? Mikä on teidän alueen juttu? Onko se purjehdus, glitter, isot määrät sudareita vai kitaran soittoa nuotiolla. Näytä se muillekin!

Hyvässä markkinointitapahtumassa tapahtuu

Partiossa tehdään ja opitaan tekemällä. Miksei siis sitä esitellessäkin?! Paistetaanko lettuja? Kävelläänkö puujaloilla? Valmistetaanko betoniporsaita? Ramborata?

Hyviä, toiminnalisia tekemisen vinkkejä kannattaa ilmiantaa ja idistellä kommenttikentässä!

Hyvästä markkinointitapahtumasta pääsee eteenpäin

On tärkeää, että tapahtumasta partiokipinän tai -kiinnostuksen saanut tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi. Vähintään tarvitaan siis yhteystieto oikealle ihmiselle. Ja mieluummin vielä sen lisäksi vaikka ekan kokouksen ajankohta! Tai kutsukortti kolon avoimien ovien päivään, perehdytyspäivään tai muuhun lippukunnan tapahtumaan.

Miettikää jo etukäteen konkreettisia tehtäviä, joita mahdollisille (vaikka vain vähänkin) kiinnostuneille voi tarjota. Erityisesti aikuiset kannattaa pitää erikseen mielessä! Paketoikaa nakit, pestit ja tehtävät ytimekkäästi, ja kertokaa, mitä apua tarvitaan. Kuvat toimivat hyvin kertomaan, että aikuinen voi toimia partiossa vaikka vain vähänkin.

Kuunnelkaa ihmisten toiveita, sitä, mitä he kertovat osaavansa ja haluavansa. Joustakaa. Ottakaa mukaan. Tehkää yhdessä jokaiselle oma paikka lippukuntaan.

Se onkin tärkein oppi kaikista: Pyytäkää ja ottakaa mukaan.

Aikuisten treenivinkki nro 38 – kohti kesää ja Roihua

Kevät lähenee loppuaan ja harrastuksissa vietetään kevätjuhlia. Samoin tehdään partiossa ja valmistaudutaan kesälomaan. Samalla suunnataan katseet kohti Roihua, missä tavataan heinäkuun lopussa. Roihu on koko tämän vuoden huipentuma. Se pitää kokea, jotta ymmärtää miten iso ja kokonaisvaltainen se oikeasti on. Oletkohan tulossa mukaan leirille?

Lippukunnissa valmistaudutaan kovaa vauhtia leiriin. Osallistujille pitää saada tiedotteet lähetettyä ennen kuin kaikki lähtee loman viettoon. Samalla pitää päättää, mitä kaikkea lippukunta ottaa mukaan. Talkoo iltoja vietetään ja pakataan tavarat valmiiksi.

Lippukunnan johtajisto ja varsinkin leiriluotsi tekevät kovaa, hyvää työtä juuri nyt. Mitä jos muistaisit häntä tässä, kannustaen häntä eteenpäin? Harvoin muistetaan näitä avainhenkilöitä työn aikana, vaan monesti se tehdään vasta tehtävän loputtua, jos muistetaan. Lähetä siis hänelle kannustuskortti! Muotoile tervehdys niin kuin luulet että hänelle se tuottaisi eniten iloa. Baden-Powel puhui jo aikanaan päivän hyvästä työstä. Tämähän on juuri sitä.

Jos et ole ilmoittautunut Roihulle, haluan kutsua sinua Roihulle vierailemaan. Haluan, että pääset katsomaan mitä kaikkea siellä voi tehdä. Kysy sitten keneltä tahansa missä tehtävässä hän on, saat melko varmasti kattavan vastauksen. Itse en tiedä mitä kaikkea siellä voi tehdä, joten aion ottaa tämän tilaisuuden käyttöön itsekin. Vierailupäivä on auki kaikille. Liput pitää ostaa etukäteen, jotta leiri voi varautua, montako vierailijaa on tulossa.

https://roihu2016.fi/vierailupaiva

Kohti kesää,

Maya Hänninen, aikuisryhmän puheenjohtaja

Aikuisten treenivinkki nro 37 – pestin valinta

Olemme tutustuneet melkein vuoden verran partioon ja tämä ohjelma lähenee loppuaan. Nyt on aika valita, mitä seuraavaksi haluaisit tehdä. Olemme esitelleet monipuolisesti, partion erilaisia pestejä ja lisää ideoita satelee jatkuvasti. Katso vaikka Roihua; pestejä on Batmanista, turvaveneen kuljettajaan tai elämyslaakson musakulttuurien tekijäksi (roihu2016.fi/pestit).

Tämän ohjelman alussa katsoimme ensimmäisen kerran vapaaehtoisten rooleja. Rooleilla olemme kuvanneet mitä kaikkea partiossa voi tehdä. Nyt katsotaan niitä uudestaan. Löydätkö jonkun tai muutaman mikä kiinnostaisi sinua? Nehän toimii niin, että mitä lähemmäksi oikeaa reunaa mennään, sitä enemmän saa olla tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Ja toisaalta, mitä lähemmäksi vasenta reunaa mennään, sitä enemmän ollaan tukitoiminnoissa. On siis sallittua harrastaa partiota ilman että on tekemisissä lasten ja nuorten kanssa.

toiminta.partio.fi/ajankohtaista/vapaaehtoisen-roolit-partiossa

Valittuasi yhden tai useamman roolin, olisi hyvä käydä keskustelu lippukunnanjohtajan kanssa. Kerro hänelle mitä ajattelet, millaisia odotuksia sinulla on ja miten paljon aikaa haluat käyttää. Näinhän toivotaan, että kaikki vapaaehtoiset toimivat. Olet hienossa asemassa kun pääset näyttämään lippukunnalle miten tämän voisi tehdä.

Keskustelun jälkeen sinulle pitäisi olla selvää mitä haluat, ja mitä saat tehdä syksyllä. Taitava lippukunnanjohtaja osaa viedä keskustelun eteenpäin. Katso myös valmiiksi pestilomake, joka löytyy osoitteesta toiminta.partio.fi/ajankohtaista/avoimet-pestit. Se on pohja sopimukseen, mitä tulet täyttämään pestaajasi kanssa. Tuttu juttu työelämästä. Tutustu kysymyksiin etukäteen niin, että osaat tuoda esille sinulle merkityksellisimmät kohdat. Sopimus on kahden keskeine. Itse keskustelu on sitten se tärkein, missä yhdessä päätätte miten jatkatte.

Kaikkea hyvää tuleviin haasteisiin!

Teksti: Maya Hänninen, aikuisryhmän puheenjohtaja
Kuva: Otto Virtanen