Päivitetty työnjako: Mitä me lippukunnassa tehdään?

Lippukunnan päivitetystä työnjaosta kannattaa ottaa hyöty irti omassa lippukunnassa!

Olennaista päivityksessä on se, että hommia jaetaan. Lippukunnan johtamiseen liittyy monia tehtäviä, ja yleensä niitä on liikaa yhden ihmisen hoidettavaksi. Päivitykseen liittyvä johtamisteemojen kolmijako, jonka perusteella myös uudet pestit on luotu, on partiossa hyvin looginen:

 1. lippukunnan johtaminen, lippukunnanjohtaja
 2. ihmisten johtaminen, pestijohtaja
 3. partio-ohjelman toteutumisen johtaminen, ohjelmajohtaja

Jatkossa sekä piirin että keskusjärjestön materiaalit ja tuki tulee olemaan tämän mallin mukaista. Siksi kannattaa siis ainakin miettiä, kuka lippukunnassa nämä tehtävät hoitaa ja merkitä pestit Kuksaan siinäkin tapauksessa, että lippukunnassa käytetään eri nimityksiä tai sovelletaan tehtäväjakoa. Näin oikea tieto tavoittaa jatkossakin oikeat ihmiset.


1. Mitä lippukunnassa pitäisi nyt siis tehdä?

Kukin piiri viestii lippukunnilleen työnjaosta, eri piirit hieman eri aikaan syksyn ja kevään 2017 aikana. Jos et siis ole vielä kuullut tästä pestien päivityksestä, kuulet varmaankin aluetapaamisessa tai jossain muussa piirin tapahtumassa. Piirin alueohjaajat ja valmentajat auttavat eteenpäin!

Meillä lähdettiin siitä, että johtajistosta ja ohjelman toteutumisesta on huolehdittava. Kokonaiskäsitys olisi hyvä olla olemassa näistä asioista. Ilman työnjakoa emme olisi saaneet lippukunnanjohtajan pestiin tekijää. Oleellisinta kuitenkin on, että nyt lippukunnan johtaminen kivaa porukassa tekemistä – näin toivomme. -Tirre

Miettikää lippukunnan johtajiston työnjakoa. On hirmu tärkeää, että huolehditaan 1)partio-ohjelman toteutumisesta, 2) johtajiston hyvinvoinnista ja 3) lippukunnan pyörittämisestä. Saavatko nämä osa-alueet kukin tarpeeksi huomiota? Kuka näitä osa-alueita johtaa?

Homma hanskassa?

Joissain lippukunnissa on oikein toimiva johtamisjärjestelmä, töitä on jaettu ja nämä asiat on otettu hyvin huomioon. Siinä tapauksessa, merkatkaa Kuksaan lippukunnanjohtajan, ohjelmajohtajan ja pestijohtajan pestit oikeille tyypille. Tässä yhteydessä esitelty työnjako on malli, ja sitä saa soveltaa omaan lippukuntaan istuvaksi. Olennaista on huolehtia siitä, että jollain on lapasessa lippukunnanjohtaminen, jollain partio-ohjelmasta huolehtiminen ja jollain ihmisten hyvinvointi, oli työnjako tämän kolmijaon mukainen tai ei.

Ei ehkä ihan täydellistä vielä?

Useimmissa lippukunnissa yllä mainituista osa-alueista huolehtii lippukunnanjohtaja. Silloin tehtävää on valtavasti, ja yleensä joko kaikkea ei ehdi millään tehdä hyvin ja paneutuen tai osaa jutuista ei edes yritetä tehdä. Joskus taas asioita on nakitettu hallitukselle tai muulle johtajistolle jollain lailla, ja kaikki tekevätkin hommansa, mutta kokonaisuutta ei ole hallussa oikein kellään. Näissä ja aika monessa muussakin tilanteessa kannattaa käyttää pieni hetki työnjaon pohtimiseen!

Keitä hallituksessa on tällä hetkellä? Lopsahtaisiko pestijohtajan ja ohjelmajohtajan pesti jollekin heistä?

 1. Jos joo, huippuhomma.
 2. Jos ei, jatka kohtaan ”mistä nämä ihmiset sitten löytyvät?”

Monen piirin aluetapaamisessa tai muussa tapahtumassa käsitellään uuteen työnjakoon siirtymistä syksyn tai ensi kevään aikana. Seuraa siis oman piirin viestintää, ja huomioi, että piirit viestivät asiasta lippukunnille eri tahtiin. Ei siis hätiä mitiä, jos et ole vielä asiasta kuullut.


2. Mistä nämä ihmiset sitten löytyvät!?

Useimmissa lippukunnissa ei ole valtavasti ylimääräisiä hyviä tyyppejä odottelemassa tekemistä. Lippukunnanjohtajan, pestijohtajan ja ohjelmajohtajan työnjakoa ja pestejä kannattaakin ensin tarkastella ihan sillä omalla, olemassa olevalla jengillä. Tehtävät eivät tässä uudistuksessa lisäänny, niitä vain jaetaan uudella tavalla.

Ohjelmajohtajan kannattaa olla tyyppi, joka syttyy tekemisestä ja kasvatuksesta. Pestijohtajaksi taas kannattaa valita aikuinen, joka tykkää jutella ihmisten kanssa. Lippukunnanjohtajalla taas kannattaa olla hyvä kokonaisnäkemys lippukunnan toiminnoista ja halua tarttua yllättäviinkin eteentuleviin tilanteisiin hymyillen. Voi olla, että nykyinen lpkj oliskin paras ohjelmajohtaja teidän lippukunnalle ja sihteeri paras lpkj. Nyt ei kannata hirttäytyä vanhoihin rooleihin. Tavoite on löytää juuri se kombo, joka teidän lipukuntanne tarpeiisin sopii. Huomatkaa myös, että kenenkään ei tarvitse olla pestiinsä valmiiksi täydellinen. Työ tekijäänsä opettaa, ja tukea ja koulutusta on tarjolla niin valmentajien kuin koulutusten myötä.

Voi olla, että tarvitaan kuitenkin ihmisiä myös ulkopuolelta. Silloin voi ottaa käyttöön tämän nopean tarkistuslistan (voitte vapaasti vaihtaa pestikohtaan minkä tahansa pestin, joka teiltä puuttuu!):

 1. Voisiko joku ikäkausivastaavista ryhtyä ohjelmajohtajaksi?
 2. Voisiko joku sellainen tyyppi, joka ei ole mukana kaikkein aktiivisimmin, mutta ilmestyy aina paikalle, kun tehdään leiriä, kisaa ja/tai sudaritapahtumaa olla hyvä ohjelmajohtaja?
 3. Löytyisikö lippukunnan aiemmista aktiiveista joku, joka olisi hyvä pestijohtaja?
 4. Saattaisiko joku asioista kiinnostunut vanhempi tai kannatusyhdistyksen jäsen lähteä lippukunnanjohtajaksi?
 5. Lähtisikö joku edeltävistä lippukunnanjohtajista pestivastaavaksi?

Kannattaa muistaa mainita, että työnjaon myötä pestitkin ovat aiempaa rajatumpia ja selkeämpiä. Niitä on siis helpompi myydä, ja niihin on helpompi tarttua!


3. Kun pesteihin on löytynyt tekijät (ja jo ennenkin)

 • Merkkaa pestit Kuksaan.
 • Pitäkää pestikeskustelu
 • Ryhtykää hommiin vain! Vaikka kaikki uusi materiaali ei ole heti saatavilla, eikä kaikilla alueilla ole heti kaikki valmentajat kasassa, osaatte kyllä. Aloittakaa jostain! Lippukuntatoiminta on edelleen ihan sitä samaa, ja sen te kyllä osaatte.
 • Sekä lippukunnanjohtajan, pestijohtajan että ohjelmajohtajan kannattaa tavata oman valmentajan kanssa ja jutella joko perehdytyksen tai pestikortin kanssa siitä, mitäs kaikkea pestiin kuuluu.
 • Käy piirin aluetapaamisissa ja muissa pestille suunnatuissa tapahtumissa
 • Piirit järjestävät lippukunnanjohtajan, pestijohtajan ja ohjelmajohtajan koulutuksia vuodesta 2017 alkaen.

4. Onko pakko?

Ei ole. Missään ei määrätä sitä, mitä pestejä lippukunnassa tulee olla, vaan lippukunta voi niistä itse päättää. Kuten muidenkin ohjeiden kohdalla (pois lukien turvallisuusohjeet!), aina kannattaa soveltaa ja miettiä, minkälainen toteutus on omaan lippukuntaan ja sen tilanteeseen sopiva. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lippukunnasta organisaationa, sen vapaaehtoisista ja toteutettavasta partio-ohjelmasta pidetään huoli, ja niitä johdetaan ja toteutetaan lippukunnalle parhaiten sopivalla tavalla.

Piirin ja SP:n lippukunnille tuottama tuki (kuten vaikkapa koulutukset, materiaalit, aluetapaamiset, aluetiimien valmentajat jne) ovat jatkossa tämän mallin mukaisia. Kannattaa siis vähintäänkin merkitä joku tai jotkut näillä kolmella pestillä Kuksaan, jotta oikea tieto ja kutsut tapahtumiin saavuttavat lippukunnan ja oikeat, näiden asioiden kanssa hommia tekevät henkilöt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *