Päivitetty työnjako: Vastaavan ikäkausivastaavan ikäkausista vastaavan vastaava

Ei ole aina helppoa hahmottaa, miten lippukunnan ikäkausitoiminta organisoituu. Pestejä on useita:

  • Akela johtaa sudenpentulaumaa
  • Sampo johtaa seikkailijajoukuetta
  • Luotsi ohjaa tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaikäistä omassa kehityksessään ja johtajatehtävässään (eli on aikuinen tuki)
  • Ikäkausivastaava huolehtii siitä, että saman ikäkauden eri toimintaryhmät ovat hyvin organisoituja, toteuttavat yhdessä ja eriksen ikäkauden partiokasvatusta.
  • Ohjelmajohtaja johtaa ja huolehtii koko lippukunnan partiokasvatuksen toteuttamisesta

Isossa lippukunnassa, jossa eri ikäkausien ryhmiä on useita, voidaan organisoitua vaikkapa näin*:

kasvatusorganisaatio-isossa-lippukunnassa

*tämä on niin sanottu oppikirjamalli, jota voi ja pitääkin soveltaa lippukunnan tilanteen mukaisesti. Olennaista on, että a) kaikille tarjotaan oman ikäkauden ohjelmaa b) kukaan ei läkähdy liialliseen pestikuormaan c) Kuksaan on merkitty pestit oikeille henkilöille.

Ohjelmajohtaja kuuluu hallitukseen, ja hän vastaa siitä, että homma toimii, ryhmiä on riittävästi, ryhmissä on jengiä, ikäkausivastaavat ovat pestattuja, innostuneita ja tietävät, mitä tekevät ja lippukunnan yhteiset tapahtumat tulevat järjestyiksi ja ovat kasvatuksellisesti hyviä. Hän käy myös keskustelua alueen muiden ohjelmajohtajien kanssa siitä, mitä ohjelmatapahtumia vuosittain järjestetään alueella yhdessä (esim. sudenpentupentukisat, sepeli, KITT, ROK, Suomiprojekti) ja hoitaa lippukunnasta vaikkapa oikean ikäkausivastaavan tai jonkun muun luottotyypin suunnittelukokouksiin.

Ikäkausivastaava on tarpeen isoissa lippukunnissa, joissa toimintaryhmiä on monta per ikäkausi. Hän huolehtii, että esimerkiksi akelat treffaavat välillä toisiaan, koordinoivat yhteisiä tapahtumia ja käyttävät hyväksi toisiaan esimerkiksi aktiviteettien suunnittelussa. Jokaisen ei kannata keksiä pyörää uudestaan!

Pienemmässä lippukunnassa ikäkausijengi voi näyttää vaikkapa tältä:

pienen-lippukunnan-kasvatusorganisaatio

Ikäkausijohtajia ei tarvita, kun toimintaryhmiä ei ole ikäkausissa montaa. Kannattaa kuitenkin aina valita joku, joka merkitään Kuksaan tietyn ikäkauden ikäkausivastaavaksi, jotta ikäkautta koskevat postit löytävät oikean ihmisen. Tämä voi olla yksi akeloista, tai vaikkapa ohjelmajohtaja.

Jos lippukunnassa on tarpojia, samoajia, ja vaeltajia, on huolehdittava siitä, että heille on tarjolla oman ikäkauden ohjelmaa ja luotsi. Tämän voi organisoida vaikkapa alueen yhteisenä vartiona, tai parin naapurilippukunnan kanssa. Silloin riittää, että yhdestä mukana olevasta lippukunnasta löytyy luotsi. Luotsi kannattaa joka tapauksessa pestata ennen tarpojien, samojien tai vaeltajien ikäkausivastaavaa. Jos vanhempien ikäkausien jäseniä on hyvin vähän, voi tarpoja- ja samoajaluotsi olla vaikkapa sama henkilö. Luotsin ja ikäkausivastaavan ero on siinä, että ikäkausivastaava koordinoi koko ikäkauden toimintaa, luotsi taas ohjaa yksilöitä.

Pienessäkin lippukunnassa kannattaa olla ohjelmajohtaja. Hän voi olla samalla vaikkapa lippukunnanjohtajan apulainen. Tällöin lippukunnanjohtajan pesti pysyy järjellisen kokoisena.

joku tuumaa tässä kohtaa, että aika paljon johtajia näissä kuvissa. ”Ei meidän lippukunnassa ole kuin kolme johtajaa!”

Harmillisen monessa lippukunnassa on tilanne tämä

hyvin-pienen-lippukunnan-kasvatusorganisaatio

On fakta, että jos johtajaresurssia on vain vaikkapa kaksi tai kolme henkilöä, ei lippukunnan toimintaa ole mahdollista täysipainoisesti järjestää. Silloin kannattaa keskittyä aikuisrekryyn, parin-kolmen henkilön porukkakin tuplaa jo johtajiston koon. Toki on myös alueita, joilla väkeä ei kertakaikkiaan ole. Silloin huolehditaan siitä, että se ainoa lauma toimii kivasti ja akeloilla on tarvittaessa joku apukäsi tarjolla. Pikkuruisessa lippukunnassakin kannattaa jollekin jäsenistä merkitä ohjelmajohtajan pesti, jotta varmistetaan tiedonkulku piiristä ja keskusjärjestöstä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *