Miten järjestää samoajaohjelmaa pienessä kaupungissa?

Miten toteuttaa partio-ohjelmaa kokonaisvaltaisesti ei-yliopistokaupungissa, jossa tyypillisesti +15 -vuotiaat  lopettavat partion ja suuri osa resursseista tarvitaan aikuisten rekryämiseen?

t. nimim. pikkukaupungin lpkj

Heippa!

Onpa harmillinen tilanne, jos nuoria ei ole toiminnassa mukana juuri ollenkaan! Oletko kysynyt lopettavilta miksi he lopettavat? 15-vuotiaat eivät vielä lähde yliopistoon muualle, vaan lukioon tai ammattikouluun, ja pysyvät vielä kotipaikkakunnalla. Koetaanko lukio ja partio liian rankaksi yhdistelmäksi? Onko kokous aina koeviikolla? Onko heille mitään tekemistä? Onko niin, että lippukunnan nuorilla ei ole mallia nuoresta johtajasta, jolloin ei tule mieleen, että itsekään voisi olla sellainen? Saako lippukunnassa vastuuta ja tukea sopivasti, onko johtajaneuvostoon tuleminen niin hauskaa, että se kannattaa nakkiriskinkin ohella? Samoajaikäisillä kaverit ja oma ryhmä on kaikki kaikessa. Ja tottakai, toiminnan pitää olla tosi kivaa, jotta mukana jaksaa heilua. Tähän kannattaakin lippukunnan johtajistossa panostaa. Järjestä samoajien silmiin säihkettä:

 • Onko teillä samoajaluotsi? Oikein kunnon reipas tyyppi, joka jaksaa jutella nuorten kanssa ja kuuntelee heitä? Jos ei, suositteleen laittamaan aikuisrekrypanoksia hetkeksi vain tähän. Tämän jälkeen  voidaan kiinnittää huomio siihen, että samoajaikäisillä on oikeaa, siistiä ja mielekästä ohjelmaa, jonka sisällöstä he saavat itse päättää. Varmistakaa, että homma alkaa jollain, joka on niin makea juttu, että kaikki muut ovat kateudesta vihreänä.
 • Voisiko alueen lippukuntien kesken järjestää yhteistä samoajaohjelmaa? Vaikka parin kuukauden välein? Tai edes kerran? Myös äsken mainittu huima aloitustapahtuma on helpompi järkätä yhteistuumin. Ihmiselle on tärkeää saada heilua samanmielisten tyyppien kanssa. Jos lippukunnan kaksi samoajaa tulevat ihan eri planeetoilta, ei heistä ole ryhmäksi. Alueella luulisi kuitenkin samoajia löytyvän! Miksei perustaa heistä lippukuntarajoja ylittäviä ryhmiä. Myös alueellinen ROK kannattaa. Enemmän tuttuja partiokavereita, joiden kanssa olla, tehdä ja joihin vaikka vähän ihastua.
 • Kun kerran kavereiden kanssa on kivointa, kannattaa kaverit pyytää partioon mukaan. Tämä edellyttää, että on jotain kivaa tekemistä, johon pyytää. Jo mainittu alueen samoajatapahtuma, Samoaja-Explo, kesäleiri tai muu partioylpeyttä herättelevä tapahtuma toimii hyvänä sisäänheittona kavereille.

Kun samoajana on ollut siistiä, ja on saanut kokeilla partiossa sekä siipiä että saappaita, on vaeltajatoimintaankin ryhtyminen jo helpompaa. Ja kun partiokolo tuntuu kodilta ja partiokaverit perheeltä, ei muutama opiskeluvuosi kauempanakaan katkaise välejä ihan kokonaan. Pidä kaukojäsenistä kiinni:

 • Huolehdi siitä, että ”ulkojäsenetkin” tietävät missä mennään ja saavat osansa hauskanpidosta. Kutsu faceryhmään, lähetä meiliä, kertokaa parhaat vitsit snapchatissa.
 • Kutsu säännöllisesti mukaan. Kesäleirit ja joulujuhlat voisivat olla niitä aikoja, jolloin ihmiset ovat kotiseudulla käymässä. Viikonloppuretkikin onnistuu jos ei opiskelupaikkakunta ole aivan tautisen kaukana.
 • Tarjoa semmoista tekemistä/pestiä/hommaa, joka ei vaadi säännöllistä paikallaoloa. Ihmiset haluavat lähtökohtaisesti olla avuksi ja hyödyksi. Kerro, missä tarvitsette apua ja pyydä mukaan henkilökohtaisesti.
 • Kannusta osallistumaan partiotoimintaan opiskelupaikkakunnalla. Näin partioliekki palaa aktiivisena!

Kysy mitä vaan lippukunnan johtamisesta! Etsimme vastauksen ja julkaisemme sen Parempi lippukunta -blogissa. Laita kyssärisi yhteystietolomakkeella. Löydät kysymykset ja vastaukset blogista tägillä ”kysy mitä vaan”. (Otathan huomioon, että ihan aina emme ehdi heti vastaamaan.)

Kuva Antti Kurkinen

2 vastausta artikkeliin ”Miten järjestää samoajaohjelmaa pienessä kaupungissa?

 1. Heidi

  Toisilla paikkakunnilla kun ei ole edes sitä lukiota tai amista. Tällöin voisi olla ideana pitää viikonloppupartiota vaikka pari kertaa kuukaudessa.

  Vastaa
  1. annabryk Artikkelin kirjoittaja

   Tuo on muuten hyvä idea! Lähdin vastauksessa tosiaan siitä, että ”kaupunki” sisältää toisen asteen kouluja. Viikonloppupartio on muuten käytössä monissa maissa ihan normina, koko lpk kerääntyy lauantaipäiväksi yhteen. Alueellista yhteistyötä voi miettiä myös pienillä paikkakunnilla, kylä samoajaikäiset jo liikkuvatkin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *