Löytääkö paikkakunnalle muuttanut partiolainen sinun lippukuntaasi?

Iita-Mari teki opinnäytetyönsä partiosta, ja tutki niitä tekijöitä, jotka auttavat paikkakunnalta toiselle muuttanutta partiolaista jatkamaan harrastustaan toisessa lippukunnassa. 


Hyvä lippukuntalainen,

tiesitkö, että lippukuntasi alueella saattaa lymyillä monia potentiaalisia jäseniä lippukuntaasi, johtajia ja aktiiveja, ”piilopartiolaisia”? Nämä piilopartiolaiset, tai ”partiopudokkaat”, ovat mahdollisesti muuttaneet oman lippukuntansa alueelta sinun lippukuntasi vaikutusalueelle. Miten saisit heidät mukaan toimintaan?

Heiltä voi puuttua tieto lippukunnastasi. Onko lippukuntasi tiedot ajantasaiset, niin netissä kuin somessa? Onko lippukunnan ulkopuolelle suuntautuva markkinointi hoidettu, onko tapahtumiinne mahdollista löytää ja osallistua ei-vielä-teidän-lippukuntalaisena? Kun saatte partiolaisen huivitettua oman lippukuntanne tunnuksin, miten olette varmistaneen hiljaisen tiedon siirron myös hänelle?

Uusia lippukuntalaisia (niin ei-vielä-partiolaisia kuin partiolaisia) houkutellessa kannattaa kiinnittää seuraaviin huomiota:

  • SAAVUTETTAVUUS – onko lippukuntamme mahdollista löytää, osaammeko ottaa uusia jäseniä mukaan?
  • TIEDOTUS, varsinkin ulkoinen – miltä lippukuntamme näyttää ulkopuolisille? Ovatko tiedot lippukunnasta ajantasaiset ja helposti saatavilla?
  • PESTIEN KIRJO – onko lippukunnassamme pestejä, joita on mahdollista tehdä etänä, ”osa-aikaisesti”, kerran kuussa, harvemmin?
  • TIEDON SIIRTO – mitä hiljaista tietoa on lippukunnassa? Miten perehdytetään uusi jäsen lippukunnan tapoihin?
  • ARVOSTUS – uuden jäsenen osaamista tulee arvostaa. Lippukunnat ovat erilaisia, myös niistä saavutettu osaaminen.

Opinnäytetyöni lippukuntaa vaihtavista partiolaisista on löydettävissä Theseuksesta. Opinnäytetyöni kartoittaa lippukunnan vaihtajien kokemuksia, ja keräsi vinkkejä vaihdon tilanteen tekemiseksi helpommaksi. Tutkimuksessani selvisi muun muassa, että lippukunnanvaihdon problematiikka voi olla syy jättäytyä pois partioharrastuksesta. Vaihtokokemukset olivat pääosin positiivisia, mutta eniten kolahduksia koettiin uuden lippukunnan hiljaisen tiedon, tapojen ja perinteiden, siirtymisessä uudelle jäsenelle. Opinnäytetyöni on vapaasti hyödynnettävissä niin lippukuntien kuin partioharrastuksen parantamisessa, ja se sisältää myös konkreettisia vinkkejä ja muistutuksia partion eri toimijoille.

Opinnäytetyöni aihe, lippukuntaa vaihtavat partiolaiset, tuli omista kokemuksistani. Itse olin varmasti partiolle haasteellinen tapaus muuttaessani: olisin halunnut mukaan toimivaan vaeltajatoimintaan. Olin aloittanut opiskelut ja vetänyt aikaisemmassa lippukunnassani viisi vuotta ryhmää, jaksamista viikkotoimintaan ei sillä kertaa ollut. Myös suuremman kaupungin monien lippukuntien kirjo vaikeutti sopivan lippukunnan löytymistä, kuten myös kunnollisen tiedon puute lippukunnista. Muistaakseni soittelin jopa yhden lippukunnan johtajalle kuullakseni, että henkilö ei ole enää mukana toiminnassa. Numeron olin löytänyt lippukunnan kotisivuilta.

Omalla kohdallani partion lopettaminen on ehkä väärä sana (toisaalta ainoa oikea), mutta en ole viiteen vuoteen maksanut jäsenmaksua enkä ole ollut toiminnassa mukana. Olen kuitenkin ollut niin kiinnostunut partiosta että seuraan toiminta aktiivisesti somessa ja tein partiosta opinnäytetyön. Kaltaisiani piilopartiolaisia on varmastikin enemmänkin, mutta mitkä tekijät vetäisivät meidät takaisin mukaan toimintaan? Osan vastauksista voi löytää opinnäytetyöstäni.

P.S. Jätin eräälle piirille yhteystietoni heidän nettisivujensa kautta, liittyäkseni jälleen partioon. Aikaa tästä on muutama kuukausi. En ole vieläkään saanut vastausta. Piilopartiolaisuuteni jatkuu näillä näkyminen myös kesän yli.

Iita-Mari Ruponen


Kiitokset teskstistä Iita-Marille. Jos opparin tai graduaiheen etsintä kolkuttelee sinunkin to do –listallasi ole yhteydessä Kasvatusjohtaja Timoon SP:n toimistolla ja kurkkaa tälle sivulle, jolle on listattu partiosta tehtyjä opinnäytteitä ja esimerkkejä aiheista, joista kaivataan tutkimustietoa partiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *