Free Being Me – Ihan vapaasti mä!

Muistin virkistykseksi – Mikä se on?

Free Being Me on WAGGGS:n ja Doven yhteistyössä kehittämä maailmanlaajuinen ohjelma 7-14-vuotiaiden lasten ja nuorten myönteisen minä- ja kehonkuvan kehittämiseksi. Ohjelma on suunniteltu tutkimusten pohjalta vastavoimaksi mediassa vellovia kauneusihannemuotteja vastaan. Kauneutta kun on niin monenlaista ja monessa muodossa – ihan kaikkialla ja ihan jokaisessa meistä!

Ohjelmaa toteutetaan ympäri maailman ja projekti polkaistiin Suomessa käyntiin alkuvuodesta 2015. Nyt ohjelma on levinnyt laajalti ympäri Suomen piireihin, lippukuntiin ja ryhmiin. Suomessa projekti huipentuu Roihulla, joten toiminnallinen piste kannattaa ehdottomasti tulevan kesän finnjamboreella etsiä käsiinsä. Roihun jälkeen ohjelman on suunniteltu jäävän osittain partio-ohjelmaan tukemaan ikäkausiohjelmia. Mikään ei tietystikään estä lippukuntia jatkamasta Free Being Me -aktiviteettien toteuttamista lippukunnissa myös projektin jälkeen.

Vaikka ohjelman varsinaista kohderyhmää ovat sudenpennut ja seikkailijat, sekä tarpojat, kannustamme myös samoajia, vaeltajia ja aikuisia osallistumaan aktiviteettien tekemiseen. Ohjelmaa vetäneiltä ja aktiviteetteja testanneilta johtajilta saadussa palautteessa johtajat ovat kertoneet myös itse nauttineensa ohjelman tekemisestä ja saaneet sen kautta vahvistusta myös itselleen.

Käytännössä ohjelma tarjoaa lippukunnille valmiit aktiviteettikokonaisuudet, jotka päätetään tekijöidensä kokoiseen Tartu toimeen -tempaukseen. Tartu toimeen -tempauksen tavoitteena on levittää viestiä myönteisestä minä- ja kehonkuvasta myös oman toimintaryhmän ulkopuolelle, esimerkiksi kavereille ja evp:lle (ei-vielä-partiolaisille). Ohjelman suorittamisen jälkeen partiopaitaansa saa ommella tietysti Free Being Me -merkin. Free Being Me -merkkejä voi tilata SP:n toimistolta vuoden 2016 loppuun asti. Katso tilausohjeet Free Being Me – Ihan Vapaasti Mä! -sivuilta.

freebeingme-merkki

Ou jee! Haluamme mukaan, kuinka edetään?

Miettikää ensimmäisenä ryhmällenne tai lippukunnallenne sopivin tapa suorittaa Free Being Me. Ohjelman voi suorittaa oman toimintaryhmän peräkkäisissä kokouksissa (viisi kokousta) tai leirimuotoisena, esimerkiksi lippukunnan kesäleirillä (viitenä leiripäivänä).

Tärkeintä ohjelman toteuttamisessa ja aktiviteettien ohjaamisessa on, että niitä vetävä johtaja on itse tutustunut huolellisesti Johtajan oppaaseen ja ymmärtää millä tavalla ohjelmassa halutaan aihetta käsiteltävän, jotta sen tavoite saavutettaisiin. Johtajan oppaan huolella luettuasi, tutustu seuraavaksi sen ikäkauden aktiviteettipakettiin, jolle ohjelman ajattelit vetää. Aktiviteetit itsessään on valmiiksi suunniteltu ja yksityiskohtaisesti ohjeistettu. Ne suoritetaan järjestyksessä ensimmäisestä viimeiseen ja päätetään Tartu toimeen -tempaukseen. Aktiviteettipaketit sisältävät pakollisia ja valinnaisia aktiviteetteja sekä pieniä kotitehtäviä – ”Mun haasteita”, joiden tarkoitus on jatkaa ryhmässä alulle saatua keskustelua itsenäisellä työskentelyllä ja valmistaa osallistujaansa seuraavaan Free Being Me -kokoukseen, jossa kotitehtävät puretaan.

Terveisin,

Eerika ”Eini” Väisänen & Free Being Me -projektirymä

http://freebeingme.partio.fi

http://freebeingme.partio.fi/johtajanopas/

http://freebeingme.partio.fi/aktiviteetit/

#freebeingme


Kuvistuskuva Kaisla Rahkola

Tekstistä kiitokset Free Being Me -projektiryhmän Einille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *