Aikuisten treenivinkki numero 36 – Vaeltajat, vaeltavatko he?

Vaeltajilla tarkoitetaan partiossa 18–22-vuotiaita partiolaisia ja vaeltajaikäkausi on partio-ohjelman viimeinen. Vaeltajia löytyy lippukunnasta erilaisista tehtävistä, sen lisäksi vaeltajat voivat toimia piirissä tai keskusjärjestössäkin. Vaeltaja voi toimia esimerkiksi ryhmänjohtajana, lippukunnan hallituksessa, vastata tapahtuman toteutumisesta, toimia kämppävoutina jne.  Vaeltajilla on kuitenkin tehtävien lisäksi omaa ikäkaudelle suunniteltua ohjelmaa ja heillä on usein aikuinen luotsi tukemassa partiopestin ja tehtävien tekemistä.

Vaeltaja vaeltaa läpi nuoren aikuisen elämää apunaan vaelluskartta, johon hän on merkinnyt tärkeitä huomioita omasta elämästään sekä toiveistaan itsensä kehittämiseksi. Vaeltaja kulkee karttansa avulla toteuttaen toiveitaan ja oppien haastamaan itseään. Välillä hän pysähtyy luotsinsa kanssa tarkastamaan mistä hän on tullut ja ottamaan suuntaa taas uudestaan. Tarvitseeko suuntaa muuttaa vai jatkaa samaan malliin eteenpäin? Vaelluksen päättyessä vaeltaja pohtii koko partiotaipaletta ja miettii mihin suuntaan hän jatkaa elämäänsä eteenpäin.

Vaeltajaikäisten ohjelma koostuu pakollisista ja valinnaisista rasteista, joista vaeltaja valitsee itselleen omia taitojaan kehittävät aktiviteetit ja merkitsee ne henkilökohtaiseen vaelluskarttaansa. Rasteja löytyy niin partiotaidoista oman elämänhallinnan taitoihin. Vaeltajat laajentavat omaa ymmärrystään liittyen partioaatteeseen, johtamiseen partiossa ja muualla, mutta myös kestävään kehitykseen, talouteen ja viestintään. Rasteissa ei ole myöskään unohdettu erätaitoja, suunnistusta, nikkarointia ja vesillä liikkumista. Lisäksi vaeltajat toteuttavat Suomi- ja ulkomaan projektin, jonka aikana he kehittyvät projektin toteutustaidoissaan.

Mikä on aikuisen rooli vaeltajan elämässä?

Aikuinen on vaeltajan tärkein tuki. Jokainen – myös sinä – voit toimia apuna ja tukena vaeltajalle vaikket vaeltajan oma luotsi olisikaan. Kohdatessasi ja toimiessasi vaeltajan kanssa kerro rohkeasti elämän kokemuksistasi ja opeistasi, joita sinulla on. Kuuntele vaeltajaa ja hänen pohdintojaan. Hänellä saattaa olla kysyttävää esimerkiksi työelämästä tai parisuhteessa elämisestä. Aikuisena pystyt antamaan uusia ja erilaisia näkökulmia ja ammentamaan omista kokemuksistasi. Tärkeintä on kuitenkin, että vaeltaja itse tekee kuulemastaan johtopäätöksiä ja kokee tulleensa tuetuksi. Älä pelkää keskustella vaeltajan kanssa hankalistakaan aiheista.

Vinkki: Etsi lippukunnastasi vaeltaja ja istu hänen kanssaan iltaa esimerkiksi leirin iltanuotion jälkeen. Keskustele hänen kanssaan elämästä. Avartakaa toistenne maailmaa. Voit myös pyytää vaeltajaa näyttämään hänen vaelluskarttaansa ja kertomaan sitä kautta oppimistaan asioista.

Suomen Partiolaisten vaeltajaohjelma on päivitetty vuosina 2015 ja 2016 ja se julkaistaan vielä tämän vuoden aikana. Tämä teksti on kirjoitettu päivitetyn ohjelman näkökulmasta.

Kirjoittajana Henna Peltoniemi, Vaeltajaohjelman kehitysprojektiryhmän vetäjä.
Kuva Jani Karjalainen (Uudenmaan partiopiiri, Melontaretki 23.-24.5.2015)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *