Mitä lippukuntaviisari kertoo? – jäsenkehitys

Lippukuntaviisarit ovat jälleen ilmestyneet. Niihin on koottu hyödyllistä tietoa kunkin (vuosiselosteen täyttäneen) lippukunnan tilasta. Lippukuntaviisarit lähetetään lippukunnille 11.5.2016 ilmestyvän lippukuntapostin mukana, ja ne löytyvät myös Teltasta, jonne alueohjaajilla ja piirisi työntekijöillä on tunnarit, saat ne pyytämällä heiltä, jos missasit lippukuntapostilähetyksen.

Nämä kaksi kuvaa kertovat molemmat siitä, kuinka paljon lippukunnassa on jäseniä.

Kuvat kuvaavat kahta samaa esimerkkilippukuntaa (ylemmät kuvat yhtä, alemmat kuvat toista)

jäsenmäärän kehitys 2

Ensimmäisestä kuvasta näkyy koko jäsenistön määrä eri vuosina sekä ennuste, joka kuvaa jäsenmäärää JOS sen kehitys jatkuisi lineaarisesti samanlaisena kuin se on tällä hetkellä. Ennuste on siis pelkkää tilastomatikkaa, jäsenmäärä muuttuu sen mukaan, mitä lippukunnassa tehdään. Tai jätetään tekemättä.

jäsenmäärän kehitys 1

Toisesta kuvasta näkyy jäsenmäärä ikäkausittain. Tässä kuvassa kannattaa huomioida, että esimerkiksi sudenpennut vanhenevat kolmessa vuodessa, ja siirtyvät tällöin punaiselle seikkailija-alueelle. Tästä kuvasta näkee selvästi vaikutukset lauman perustamiselle tai aikuisrekrylle.

Salapoliisihommissa selviää

Ylemmässä lippukunnassa on selvästi ryhdytty rekryhommiin vuoden 2011 aikana. Rekrytointi on tehty perustamalla ekstralauma. Nyt lippukunnassa näkyy nousua myös tarpojaikäkauden jäsenten määrässä, kun aiemmat runsaina pidetyt sudenpentujoukot ovat kasvaneet tarpojaikään. Uusia aikuisia ei ole todennäköisesti tähän lippukuntaan rekrytty, toivottavasti olemassa oleville riittää puhti! Hienolta näyttää joka tapauksessa tämä kasvukäyrä!

Alempi lippukunta ei ryhtynyt rekryhommiin. Näyttää myös siltä, että vuoden 2010 jälkeen ei ole perustettu yhtään uutta laumaa. Aikaa myöten tämä näkyy myös seikkailijaikäkauden määrän laskuna. Samalla jäsenmäärä on lähtenyt surkuisan jyrkkään laskukulmaan. Ennuste kertoo, että jos he jatkavat näin, jäsenmäärä laskee hitaasti mutta varmasti. Tähän tilanteeseen on yksinkertainen resepti: perusta lauma ja vielä toinen! Alemman lippukunnan ikäkausikuvassa näkyy hienosti vuonna 2006 perustettu lauma, jonka volyymi näky noin vuonna 2009 seikkailija- ja vuonna 2011 tarpojaikäkauden määrissä.

Jäsenmäärän muutos -kuva kertoo samaa tarinaa

jäsenmäärän kehitys 3

Jäsenmäärän muutos kuvaa liittyneiden ja lopettaneiden jäsenten määrää ikäkausittain. Siitä ei kannata ottaa stressiä, että lopettavia on. Aina on, sellaista harrastusta ei olekaan, jossa kukaan ei koskaan lopeta. Lopettamista ja lopettamisen syitä kannattaa kuitenkin seurata. Joihinkin syihin on mahdollista vaikuttaa. Jos vaikka ryhmän kokouspäivä vaihtuu, saattaa se olla pulma monelle täyden harrastuskalenterin kanssa painivalle perheelle. Löytyisikö tällöin vaikkapa naapurilippukunnasta ikäkausiryhmä, jossa partioharrastus voisi jatkua. Hyvä tapa voi olla lopettaneiden läpikäynti hallituksen kokouksessa.

Enemmän huomiota kannattaa kiinnittää liittyneisiin. Liittyykö porukkaa mukaan kaiken ikäisenä? Täydennetäänkö ryhmiä säännöllisesti? Tuleeko aikuisia mukaan? Nämä tässä ovatkin niitä kysymyksiä, joita pohtimalla lippukunta menestyy tulevaisuudessa.

Tässäpä vielä inspiraatioksi ikäkausikäyrää sellaisesta lippukunnasta, jossa on taidettu ottaa aika mojova niskalenkki kasvusta, aikuisrekrystä ja säännöllisestä laumojen perustamisesta. Tsädäm:

jäsenmäärän kehitys 4


Jokainen lippukunta on omassa tilanteessaan ainutkertainen. Tässä käytetään lippukuntien viisarikuvia yleistävinä esimerkkeinä, tarkoitus ei ole osoittaa oikeaa tai väärää.

Lippukuntaviisari on lippukunnille ja piireille tarkoitettu työkalu, josta saa apua
lippukunnan tilanteen tulkintaan. Lippukuntaviisarista löytyy tietoa lippukunnan
jäsenmäärätilanteesta ja sen muutoksista sekä lippukunnan toiminnasta.
Lippukuntaviisarin tiedot on kerätty jäsenrekisteri Polusta sekä vuosiselosteiden
vastauksista. Ohjeet Lippukuntaviisarin käyttöön löydät osoitteesta
www.partio.fi/lippukuntaviisari.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *