Aikuisten treenivinkki numero 35 – Symboliikka ja partiomerkit

Partiomerkit – sudenpentukenraalien keräilyä vai tärkeä osa kasvatusta

Kaikille lienee ainakin jonkin verran tuttu kuva Aku Ankan sudenpentukenraaleista joiden rintamus on täynnä mitaleja ja merkkejä ja jotka jakavat lapsille merkkejä ämpäreittäin. Varmasti joku voikin miettiä mihin näitä kaikkia tarvitaan kun sudenpentu tuo taas yhden tai useamman merkin neulottavaksi. Erilaisilla merkeillä on kuitenkin tärkeä sija partion kasvatusjärjestelmässä.

Karkeasti ottaen partiomerkit voidaan jakaa viiteen ryhmään. Osa merkeistä voi myös kuulua useampaankin ryhmään.

Ensimmäiset merkit jotka partiolainen saa, ovat ryhmäyttäviä merkkejä. Niitä ovat lippukunnan oma merkki, jota useimmiten kannetaan partiohuivissa, maailmanjärjestöjen (WOSM, WAGGGS) ja Suomen partiolaisten merkit, piirin ja ehkäpä alueen, ja vartion/lauman/venekunnan merkit sekä paikkakuntatunnus ja maatunnus. Ryhmäyttäviä merkkejä voi olla myös muita, epävirallisempia jotka voivat kertoa vaikkapa kantajansa olevan tietyn alueen vaeltajaikäinen.

Ryhmäyttävät merkit luovat yhteenkuuluvuutta kantajiensa kesken. Ne kertovat kantajastaan JA kantajalleen, mistä hän tulee. Yhdessä tekeminen korostuu kun voidaan osoittaa yhteishenkeä. Ryhmässä on voimaa.

aikuisten-treenivinkki35-merkit2

Toinen merkkiryhmä on taito- ja ikäkausien merkit ja päätösmerkit. Nämä ovat partiomerkeistä ne, joilla kerrotaan kehittymisestä partiopolulla ja ne toimivat samalla tunnustuksena osaamisesta ja kannusteina yhä parempaan. Kun tarkastelet eri ikäkausille tarkoitettuja merkkejä, huomaat varmasti, että nuoremmille ikäkausille on tarjolla enemmän erilaisia merkkejä. Sudenpentu- ja seikkailijaikäiselle on huomattavan tärkeää sekä saada näkyvä kiitos osaamisestaan, että päästä näyttämään sitä myös muille. Vanhemmilla ikäkausilla osataan kehittymisen tunnustaminen ymmärtää jo vähän vähemmänkin käsin kosketeltavana ja siksi ei niin suurta tarvetta pienempien asiakokonaisuuksien merkeille ole.

Ikäkausien päätösmerkit ovat kuitenkin tärkeät kaikille. Ne kertovat kantajansa partiopolusta.

Ikäkausimerkit (tunnus partiopaidan oikeassa hihassa) kuuluvat sekä ensimmäiseen että toiseen ryhmään. Vaikka ne eivät olekaan juuri tietyn ryhmän tunnuksia, ne kuitenkin ryhmäyttävät saman ikäkauden partiolasia.

Kolmas ryhmä on kurssi/koulutusmerkit. Partiolla on erilaisia koulutuksia alkaen samoajien ryhmänohjaajakoulutuksesta aina aikuisten partiojohtajien Ko-Gi-kurssiin. Ikäkausien vastaaville on omia kursseja niin kuin myös vaikkapa meripartiolaisille ja radiopartiolaisille. Tämän ryhmän merkit kertovat partiokouluttautumisesta, ja ne ovatkin suurelta osin ”aikuisten” merkkejä.

Neljäs merkkiryhmä on tapahtumamerkit. Partiolaiset osallistuvat erilaisille retkille, leireille, tapahtumiin ja tempauksiin. Monilla niistä on oma tunnus josta tehdään merkki. Nämä merkit kertovat kantajansa aktiivisuudesta osallistua. Samalla ne ovat myös ryhmäyttäviä merkkejä, koska ne yhdistävät samaan tapahtumaan osallistuneet.

Viides ryhmä on erilaiset ansiomerkit ja tunnustukset. Nämä ovat merkkejä joita annetaan kiitokseksi ja tunnustukseksi hyvästä toiminnasta partiossa. Suuri osa näistä on metallisia ja osa hyvinkin arvokkaita ja arvostettuja. Ansioitunut vartionjohtaja voi jo kantaa Louhisuden solkea huivissaan ja sitten on tietysti ne ”sudenpentukenraalit”, jotka näyttävät siltä että hetkenä minä hyvänsä lyyhistyvät mitaliensa alle.

Vaikka partiomitalit joskus mielletään vähän sotilaallisenakin, niillä on selkeä tarkoitus ja ne on helppo tunnistaa ansiomerkeiksi. Partiomitalit ovat kiitos kantajalleen ja ne pitää myös sellaisena ottaa, niin saajan kuin muittenkin. Ansiomerkit kertovat muitten arvostuksesta merkin kantajaa kohtaan ja ovat sellaisena näkyvä tunnustus.

Partiomerkein siis yhdistytään, kerrotaan omista joukoista, omista saavutuksista, osaamisesta ja saadusta kiitoksesta. Ne kertovat partiopolusta ja kouluttautumisesta, hauskoista hetkistä ja omistautumisesta. Partiomerkeillä kiitetään, annetaan tunnustusta ja osallistetaan. Kun seuraavan kerran saat merkin tai jaat merkin, mieti samalla mitä kaikkea se merkitsee sinulle ja saajalle/antajalle.

Tutustu erilaisiin partiomerkkeihin ja mieti mikä on niitten tehtävä partio-ohjelman toteutumisessa. Tutustu lippukuntasi omaan tunnukseen ja selvitä mikä sen symboliikka on. Ota selvää, onko lippukunnallanne omia ansioituneille partiolaisille annettavia merkkejä, kuka niitä voi saada ja millainen historia merkillä.

aikuisten-treenivinkki35-valkohai

Koroisten Ritarien Valkohait-sudenpentulauman hihamerkki.

Onko lippukuntanne vartioilla/venekunnilla/laumoilla omat (hiha)merkit? Jos ei ole, voisiko olla. Voisitko sinä ollakin luomassa uutta perinnettä lippukuntaasi? Ryhmäytymisessä juuri se oma pienryhmä on tärkein, saattaisi olla hyvä jos sillä olisi oma merkki jolla näyttää yhteenkuuluvuutta.

Lisätietoja

Jutun kirjoittajana Jura Nurminen, Kasvatusvaliokunnan jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *