Aikuisten treenivinkki numero 33 – Tempauksia, tapahtumia ja tutustumista Partioviikkolla

Partioviikkoa vietetään vuosittain sillä viikolla, mille Pyhän Yrjön päivä (23.4.) osuu. Partioviikolla on tarkoitus näkyä ja näyttää. Näytämme mitä kaikkea teemme ja näytämme myös ylpeydellä olevamme partiolaisia ja samalla lisäämme partion näkyvyyttä yhteiskunnassa. Partioviikolla järjestetään myös erilaisia omia juhlallisuuksia, joissa saatetaan jakaa ansiomerkkejä tai vaikkapa pitää lupauksenantotilaisuuksia. Lue lisää.

Pyhä Yrjö on usean valtion (mm. Englannin, Georgian, Kanadan, Latvian, Konstantinopolin, Genovan, Saksan, Kreikan, Maltan, Palestiinan ja Venetsian) lisäksi myös partiolaisten suojeluspyhimys. Hän on siis partiolaisten tavoin hyvin ehtiväinen. Suojeluspyhimyksensä tavoin partiolaisenkin pitäisi tehdä ainakin yksi hyvä työ päivässä. (”Kun nouset aamulla, muista että sinun on suoritettava hyvä työ jollekin sinä päivänä. Tee solmu nenäliinaasi tai huiviisi muistuttamaan tästä velvollisuudestasi”. Tästä on saanut alkunsa vieläkin joissain lippukunnissa oleva tapa solmia pieni solmu huivin päähän).

Pyhän Yrjön (tai Yrjänän) legenda B-P:n kertomana

”Pyhä Yrjänä syntyi Kappadokiassa Herran vuonna 303. Seitsentoistavuotiaana hän pestautui ratsuväen sotilaaksi, ja pian hänet tunnettiin urheudestaan.

Kerran hän tuli Selem-nimiseen kaupunkiin, jonka lähettyvillä eli lohikäärme. Sille oli joka päivä syötettävä yksi kaupungin asukkaista, joiden kohtalon arpa ratkaisi. Sinä päivänä, jolloin Pyhä Yrjänä tuli kaupunkiin, arpa oli langennut kuninkaan tyttären, Cleolindan, osalle. Pyhä Yrjänä päätti, ettei prinsessa saisi kuolla, ja niin hän hyökkäsi läheisessä suossa makaavan lohikäärmeen kimppuun ja tappoi sen.

Pyhä Yrjänä oli juuri sellainen kuin partiolaisen tulisi olla: Kun häntä kohtasi vaikeus tai vaara, miten suuri tahansa, vaikkapa lohikäärmeenkin muodossa, hän ei koettanut paeta sitä peläten, vaan hyökkäsi sen kimppuun omin ja hevosensa voimin. Vaikka hän oli huonosti aseistettu tämän kaltaista ottelua varten, hänellähän oli vain keihäs, hän kuitenkin kävi siihen, teki parhaansa ja lopulta onnistui voittamaan taistelun, mihin kukaan ei ollut uskaltanut ryhtyä.

Juuri tällä tavalla partiolaisen olisi suhtauduttava vaikeuksiin tai vaaraan, olkoot ne miten suuria tai pelottavia tahansa tai olkoon hän miten huonosti varustettu tahansa. Hänen on käytävä niiden kimppuun rohkeasti ja luottavaisesti käyttäen kaikki voimansa voittaakseen ne. On olemassa mahdollisuus, että hän onnistuu. Pyhän Yrjänän päivä on huhtikuun 23. Sinä päivänä kaikki kunnon partiolaiset ajattelevat erityisesti partiolupaustaan ja partiolakiaan.”

Pyhän Yrjön tarinaa kerrotaan monilla eri tavoin:

Partioviikon treenivinkki on vähän erilainen

Mieti, mitä partio ja partiolupaus sinulle merkitsevät. Miksi olet lähtenyt mukaan ja mitä tavoitteita sinulla partiossa on. Tavoitteiden ei tarvitse olla mitään suurta eikä partion merkitykseenkään mitään suoranaista oikeaa vastausta ole. Nämä ovat kuitenkin asioita joita aina silloin tällöin on hyvä pysähtyä miettimään.

Osallistu Partioviikolla mahdollisuuksiesi mukaan lippukuntasi ja piirisi omiin tapahtumiin, tee ainakin yksi hyvä työ päivässä (se voi olla kuinka pieni tahansa, pienikin hyvä työ opettaa itseä ja pian tajuat tekeväsi sellaisia ihan huomaamatta). Luovuta verta (jos voit). Laita partiohuivi kaulaasi töihin ainakin yhtenä työpäivänä, voit olla varma että pääset kertomaan partiosta muillekin ilman pakottamista.

Partioviikon tapahtumia löydät täältä: www.partioviikko.fi

Kirjoittaja: Jura Nurminen, Kasvatusvaliokunnan jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *