Aikuisten treenivinkki numero 31 – PT-kisat

Partiotaitokilpailu on partio-ohjelmaan perustuvaa vartioiden välistä kilpailua. Vartiot liikkuvat kävellen, hiihtäen, pyöräillen, soutaen, vaihtoehtoja on monia. Samoin maasto voi olla kaupunki ympäristöstä metsien siimekseen. Pituudeltaan PT-kisa voi olla päivästä yön yli kestävään, tarkoituksena on liikkua rastilta toiselle ja suoriutua mahdollisimman hyvin annetuista tehtävistä. Tehtävät koostuvat monipuolisesti erilaisista asioista kuten partiotaidot, kätevyys tai erätaidot. Kisatehtävänä voikin tulla vastaan laaja kirjo erilaisia haasteita. Rakentelu, ensiapu tai suunnistus ovat perusjuttuja, mutta leipominen, savenvalanta tai kutominen metsän siimeksessä ei välttämättä olekaan. Kaikesta kuitenkin selviytyy yhteistyöllä. PT-kisoissa vartion yhteishenki kasvaa ja kehittyy, opitaan omia ja kaverin vahvuuksia, jolloin niistä tulee vartion yhteinen osaaminen ja samalla onnistunut kisa kokemus.

Onko tärkeintä voitto vai hauskanpito? Kisoissa vartio saa joka rastilla haasteen, se tehdäänkö se ryppyotsaisesti puurtaen vai ohimennen hutaisten on vartiosta kiinni. Yhteistyöllä vartio kuitenkin pystyy tekemään parhaansa joka rastilla. Joka kisassa on voittaja ja samalla viimeinenkin, mutta voittamista voi olla myös rastilla tehdyn soittimen soiminen oikeasti, maaliin pääsy tai ylipäätään kisaan osallistuminen. Yhdessä onnistuminen, kaverien kanssa hengailu, kommelluksille nauraminen, mielikuvitukselliset rastit ja kisaväsymys kuuluvat osana hauskanpitoon ja sitäkin on tarjolla joka kerta, kun PT-kisoihin lähtee.

PT-kisoissa kisataan erivärisissä sarjoissa. Aikuisten sarjoja ovat ruskea ja harmaa. Ruskeassa kisaavat tytöt ja harmaassa pojat ja sekavartiot. Joissain kisoissa löytyy myös yleensä vaaleanpunainen sarja, jonka tarkoituksena on ottaa kisa vähän rennommin ja samalla pituus on ruskeaa ja harmaata lyhyempi. Tämä sarja on hyvä silloin kun haluaa osallistua kisaan, mutta ei välttämättä kisata pitkän kaavan mukaan tai vasta tutustuu lajiin. Kaikki kisat eivät noudata tätä kaavaa, jolloin sarjoissa ja teemassa on käytetty lisää mielikuvitusta tai vastaavasti perinteitä vuosien ja vuosikymmenien takaa.

Kannattaa tutustua kisatarjontaan lähellä ja vähän kauempana, koota oma vartio ja lähteä kisaamaan.

Alle on koottu tämän kevään kisoja, ja syksyllä kisataan kanssa!

Poimintoja kevään 2016 PT-kisoista:

Kirjoittanut Maria Mamia
Kuva Sara Soimasuo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *