Aikuisten treenivinkki numero 27 – partiomenetelmän mukaista toimintaa

Aikaisemmin käsittelimme partiomenetelmää kasvatuskeinojen kokonaisuutena. Partio-ohjelma antaa kouraantuntuvat keinot tehdä partiomenetelmän mukaista toimintaa nykyisessä ympäristössämme. Partio-ohjelman toteutumisessa on pääosassa ikäkausitoimintaa järjestävä lippukunta.

Lippukunnassa pitää olla ikäkausitoiminnan kokonaisuuden ymmärtäviä johtajia, jotka yhdessä lippukunnan johtajiston kanssa pystyvät luomaan kasvatuksellista toimintaa ja samalla varmistamaan kaikkien ikäkausien tasapuolisen huomioimisen. Periaatteessa kaikki mitä lippukunnassa tapahtuu on viime kädessä ikäkausitoimintaa tai ainakin tukee sitä. Kaikki ikäkaudet ovat myös yhtä arvokkaita. Siten minkään ikäkauden ohjelman toteuttaminen ei saa estää tai oleellisesti vaikeuttaa toisen ikäkauden ohjelman toteuttamista. Lippukunnan toiminta pitääkin rakentaa siten, että kaikki ikäkaudet voivat toteuttaa omaa ohjelmaansa.

Tähän mennessä olet varmaan jo tutustunut partio-ohjelmaan osoitteessa ohjelma.partio.fi. Sieltä löydät ikäkausien aktiviteetit sekä otsikon ”johtajankansio” alta paljon muuta hyödyllistä tietoa aina partion kasvatustavoitteista SP:n turvallisuusohjeisiin. Partiomenetelmään tutustuttiin treeniohjelman puitteissa jo aikaisemmin. Nyt olisi tarkoitus luoda edes pieni katsaus Partio-ohjelmaan. Kuten jo varmaan olet huomannut, on Partio-ohjelma valtavan laaja kokonaisuus alkaen sudenpentujen esiintyjä-jäljestä aina vaeltajien äänestäminen-aktiviteettiin. Partio-ohjelma on suunniteltu siten, että eri aihealueiden aktiviteetit ovat nousujohteisia siirryttäessä vanhempaan ikäkauteen.

Valitettavasti tehtävät ovat tällä kerralla vähän paperipainoitteisia.

Selvitä itsellesi

  1. mitä tekee luotsi ja kuka/ketkä ovat luotseja lippukunnassasi.
  2. partion kasvatustavoitteet ja keskustele jonkun lippukuntasi luotsin kanssa siitä, miten tavoitteet toteutuvat teillä.
  3. ainakin yhdenlaisen aktiviteetin nousujohteisuus sudenpennusta vaeltajaan etsimällä partio-ohjelmasta kunkin ikäkauden kohdalta sopiva aktiviteetti.

Sitten vielä infomainos. ohjelma.partio.fi siirtyy pian sivuun kun avaamme nettiin sivuston www.partio-ohjelma.fi. Vielä sivusto ei ole toiminnassa, mutta sen auettua on aktiviteettien ja niiden toteutusvinkkien etsiminen ja moni muu asia helpompaa ja kätevämpää kuin koskaan aikaisemmin. Kun lopullinen aikataulu on varmistunut, tiedotamme siitä tälläkin sivustolla

partioohjelma

Jutun kirjoittajana Jura Nurminen, Kasvatusvaliokunnan jäsen
Kuva: Kris Loimaala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *