18. Saan pestissäni taitoja ja kokemusta, joita voin hyödyntää myös partion ulkopuolelle

Jos haluatte kehittää tätä osa-aluetta, miettikää esimerkiksi näitä:

Pestikeskustelut, pestijärjestelmä ja aikuinen tuki, jonka kanssa peilata omaa pestissä ja sen ulkopuolella toimimista ja kehittymistä. Aikuisena ja tukevana palautteenantaja muista kertoa huomiosi myös näistä asioista. “Huomaatko, ettet stressannut yhtään, vaikka olit vastuussa 40 ihmisen ohjelmasta ja satoi?”

Ottakaa lippukunnassanne käyttöön Tiedätkö mitä osaat -työkalu, joka auttaa huomamaan, mitä kaikkea partiossa oppii. Työkalua voi käyttää apuna kun halutaan arvioida, mitä partio on opettanut lapselle ja nuorelle esimerkiksi viimeisen puolen vuoden aikana. Työkalu on myös erinomainen apuväline, kun nuori partiolainen pohtii kesätyönhakuun valmistautumista ja miettii, miten voisi sanoittaa kaikkea partiossa hankkimaansa osaamista. Työkalu soveltuu nuorten omatoimisen tuumailun tueksi, mutta parhaiten oikeuksiinsa se pääsee yhteisessä keskustelussa oman luotsin kanssa. Tiedätkö, mitä osaat -työkalu on ikäkausikohtainen. Tällä hetkellä käyttövalmiina on samoajille suunnattu versio, joka tuo esiin osaamista, jota erityisesti samoajaohjelmasta kertyy. Aivan pian julkaistaan myös vaeltajille suunnattu työkaluversio.

Puhukaa! Miettikää yhdessä, miten olette ryhmänä kehittyneet. MInkälaista oli projektien tekeminen yhdessä kaksi vuotta sitten, minkälaista se on nykyään? Tunnistatteko partiolaisen työpaikalla tai koulussa? Miten he erottuvat? Keskustelunavauksissa herätteenä voi hyödyntää hyvin Partion Youtube-kanavalle koottua #kovaaosaamista-soittolistaa tai RoihuAkatemian osaamisvideota.

Viestikää lippukunnassanne partiokoulutuksista saatavista opintopisteistä sekä haettavina olevista sähköisistä osaamismerkeistä. Partiossa paiskimme tällä hetkellä hartiovoimin töitä sen eteen, että partiossa harrastuksena ja vapaaehtoistyönä hankittu osaaminen tehdään näkyväksi henkilöille itselleen, oppilaitoksille ja työelämälle. Tähän oiva apu on opintopisteytetyt koulutustodistukset ja sähköiset osaamismerkit.

Järjestäkää lippukuntanne vapaaehtoisille oman osaamisen sanoittamisen työpaja, jossa ohjaatte vapaaehtoisia kertomaan partiossa kertyvästä osaamisestaan. Valmis käsikirjoitus ja ohjeet tähän löytyvät Kovaa osaamista harrastuksista ja vapaaehtoistoiminnasta! -oppaan (ladattava pdf) sivulta 34.

Teksti: Juuso Luomala
Kuva: Susanna Oksanen

***
Me haluamme, että partio on paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä. Se tarkoittaa, että jokaisella on mukava olla ryhmässä oma itsensä, että ryhmää johdetaan hyvin ja että työmäärä on sopiva jokaisen elämäntilanteeseen nähden. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa, että partiossa on kaikilla kivaa. Ja se on hirveän tärkeää! Partio koostuu niistä ihmisistä, jotka vapaaehtoisesti tekevät sen eteen töitä. Eli juuri teistä. Paras vapaaehtoistyö -kysely toteutettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2015 ja siihen vastasi 2500 vapaaehtoistyö partiolaista järjestön kaikilta tasoilta. Tähän blogiin on kerätty kysymyskohtaiset vinkit toiminnan kehittämiseksi.

Jäikö jotain tärkeää pois? Etkö löytänyt etsimääsi? Jäikö ohueksi tai saitko paremman idean? Laita tulemaan kommenttia alle tai viestiä yhteystieto-sivun lomakkeen kautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *