16. Minulle tarjotaan riittävästi koulutusta ja tukea itseni kehittämiseen

Jos haluatte kehittää tätä osa-aluetta, miettikää esimerkiksi näitä:

Kouluttautumissuunnitelma koko johtajistolle

Miten teillä suunnitellaan koulutukset? Tietääkö jokainen, mikä on hänen pestiinsä kuuluva koulutus? Ja milloin sellainen järjestetään? Ja minne menee seuraavaksi?

Tehkää pestijohtajan johdolla kouluttautumissuunnitelma johtajistolle. Se voi näyttää vaikka tältä:

lpkn kouluttautumissuunnitelma

Budjetointi! Onko teillä sopimus siitä, mitkä kurssit lippukunta kustantaa, ja mitkä kurssilaisen tulee itse kustantaa. Olisi tosi hienoa, jos lippukunan budjettiin voisi vuosittain varata summan pestinmukaiselle koulutukselle. Koulutussuunnittelu auttaa varautumaaan, jos vaikka jonain vuonna pj-kurssin käyviä on tosi monta.

Muista myös muu kuin kurssimuotoinen koulutus. Pestissä tarvittavaa osaamista kannattaa ajatella laajemmin kuin vain kurssin perusteella. Olisiko samoajaluotsille paras oppi lähteä järjestämään alueen yhteistä RO-koulutusta? Saattaisiko kokeneelle akelalle olla mielekkäintä käydä aktiivisesti tapaamassa piirin muita akeloita akeloille järjestettävissä tapahtumissa?

Mieti myös, mitä ihminen jo osaa. Jos joku tekee työkseen konserniviestintää, hän ei ehkä tarvitse piirin viestintäkurssia. Sen sijaan hän voi mennä kouluttamaan sinne, ja oppii samalla tekemään viestintää partiomaisesti!

Muutama pesti on tämän asian kannalta erityisen olennainen:

Pestijohtaja on lippukunnassa toimiva partiojohtaja, jonka tehtävänä on huolehtia lippukunnan aikuisten ja pesteissä toimivien vaeltaja- ja samoajaikäisten hyvinvoinnista ja tähän liittyen myös pesteihin liittyvästä koulutuksesta. Pestijohtajalla on kokonaiskuva lippukunnan koulutustilanteesta ja -tarpeista. Hän kokoaa lippukunnalle koulutussuunnitelman ja osallistuu lippukunnan toiminnansuunnitteluun. Koulutussuunnitelmassa listataan koulutustarpeet ja suositeltavat koulutukset ja sen pohjalta pestijohtaja ohjaa ja kannustaa lippukunnan jäseniä tärkeisiin koulutuksiin ja tapahtumiin.

Pestijohtaja kerää  lippukuntansa kurssi-ilmoittautumiset ja syöttää ne joko itse tai yhdessä lippukunnan Kuksa-jäsenrekisterinhoitajan kanssa ilmoittautumiset Kuksa-jäsenrekisteriin.

Ikäkausivastaavan, ohjelmajohtajan ynnä muun aikuisen tuen kannattaa myös aina pitää koulutusasia korvan takana, ja ehdotella ja kannustaa koulutuksiin!

 

Kuva Mikko Jalo

***
Me haluamme, että partio on paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä. Se tarkoittaa, että jokaisella on mukava olla ryhmässä oma itsensä, että ryhmää johdetaan hyvin ja että työmäärä on sopiva jokaisen elämäntilanteeseen nähden. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa, että partiossa on kaikilla kivaa. Ja se on hirveän tärkeää! Partio koostuu niistä ihmisistä, jotka vapaaehtoisesti tekevät sen eteen töitä. Eli juuri teistä. Paras vapaaehtoistyö -kysely toteutettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2015 ja siihen vastasi 2500 vapaaehtoistyö partiolaista järjestön kaikilta tasoilta. Tähän blogiin on kerätty kysymyskohtaiset vinkit toiminnan kehittämiseksi.

Jäikö jotain tärkeää pois? Etkö löytänyt etsimääsi? Jäikö ohueksi tai saitko paremman idean? Laita tulemaan kommenttia alle tai viestiä yhteystieto-sivun lomakkeen kautta!

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *