Aikuisten treenivinkki nro 13 – Puukko, partiolaisen paras retkikaveri

Simpsoneissa Bart liittyi poikakerhoon saadakseen puukon. Sitä varten piti kuitenkin suorittaa erilaisia testejä eikä sittenkään puukkoa saanut käyttää juuri missään. Suomalaiset ovat kasvaneet puukkojen parissa. Vaikka niillä on tehty joskus pahaa, niin enemmän niistä on ollut hyötyä. Puukkokirjan tekijä kertoi, että kun annat puukon käteen vaikkapa amerikkalaiselle, hän katsoo ensimmäisenä, että onpa hienon näköinen. Kun suomalainen ottaa puukon ensi kertaa käteensä, hän kokeilee miltä kahva kädessä tuntuu.

Myös partiossa puukkoa käytetään valvotusti ja vain tarvittaessa. Tosin tarpeita on monia lusikan veistämisestä voin levittämiseen näkkärille. Kaikessa on kuitenkin tärkeintä puukon hyvä kunto. Pidä puukko puhtaana ja siistinä ja ennen kaikkea terävänä. Teroittamiseen paras väline on hiomakivi. Niitä on erilaisia ja nykyään on tarjolla myös erilaisia timanttiviiloja. Pienellä kärsivällisyydellä ja ohjeitten noudattamisella hiomakivi on kuitenkin ihan ehdoton peli.

WP_20151026_006Hiomakivi puukkojen teroitukseen. Teroitus hiomakivellä:

  1. Kostuta kivi vedellä
  2. Hio terän molemmat puolet pyörivällä liikkeellä teräkulman suuntaisesti noin 20 asteen kulmassa. Mitä tylsempi puukko sen voimakkaampi käsittely. Kiven päälle muodostuva massa auttaa hionnan viimeistelyä. Jos terä on kovin kova tai hirmuisen tylsä, käytä hioessa enemmän vettä. (vanha kansa tapasi sylkäistä tarpeen mukaan hiomakivelle)
  3. Viimeistele terä muutamalla voimakkaammalla vedolla kohti terän hamarapuolta yhdensuuntaisesti molemmilta sivuilta vähän varsinaista teroitusta jyrkemmässä kulmassa. Vähän niin kuin vuolisit kiveä.

Muista teroittaa puukko riittävän usein, silloin se on hyvänä apuna sinulle. Tylsä puukko harmittaa ja sen kanssa tulee muutenkin enemmän vahinkoja.

Nyt kun puukko on hyvässä terässä, voitkin siirtyä metsään tai muun tulisijan ääreen treenivinkin toiseen osioon veistämään nuotiosytykkeeksi kiehisiä. Katso ohje vaikkapa partiowikistä

Kirjoittajana Jura Nurminen.

Ensimmäinen kuva: Lounais-Suomen partiopiiri, Klaani 2015. Kuvaajana Marjut Alitalo.

Toinen kuva: Jura Nurminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *