Aikuisten treenivinkki nro 8 – Symboliikka näkyy kaikessa tekemisessä

Nyt ollaan treeniohjelmassa niin pitkällä, että pureudumme hieman syvemmälle yhteen vähemmän tuttuun partiomenetelmän osa-alueista,  symboliikkaan. Yleisesti symboleiksi tunnistetaan merkit, värit, rituaalit ja sanalliset tunnukset. Yksi symboliikan tehtävistä on tuoda asiat esille helposti ja nopeasti. Symboliikka myös liittää lapset ja nuoret omaan ryhmäänsä, lippukuntaansa ja maailmanlaajuiseen partioliikkeeseen.

Symboli:  merkki, tunnusmerkki, -kuva, vertauskuva

Symboliikka sitoo partion merkit, perinteet, termit ja nimitykset yhteen. Irrallisista muodostuu kokonaisuuksia. Symboli kertoo merkityksen havainnollisesti ja yhteisesti sovitulla tavalla. Tavoitteita ja tärkeäksi koettuja asioita korostetaan antamalla niille symboli.

Näkymättömästä tehdään näkyvää: vaikeasti selitettäviä ja usein hankalasti tiedostettavia tavoitteita tai historiaa kuvataan symboleilla ja kirjoitetaan auki symbolin merkityksessä. Symbolin tunnistaessaan muistaa siihen liittyviä asioita ja merkityksiä.

Lapsille ja nuorille symboli voi olla myös tapa yksinkertaistaa asioita, helpottaa oppimista ja ryhmäytymistä. Symboleilla merkitään ryhmiä ja ohjataan toimintaa. Symboli on me-hengen tiivistymä ja osoitus suoritetuista asioista. Symboleilla näytetään muille asioita, jotka ovat itselle tärkeitä.

Symboliikka on kuitenkin myös paljon enemmän kuin vain näkyviä tunnuksia tai huutoja. Kaikessa partiotekemisessä voi löytää vertauskuvia jokapäiväiseen elämään.

Esimerkkinä vaikkapa tulenteko. Partiolainen osaa sytyttää nuotion sen muutaman kerran jälkeen, mutta nuotion sytytyksessä on kyse myös paljon muusta: Silloin sytyttäjään luotetaan antamalla hänelle välineet joilla voi tehdä hyvää tai pahaa. Sytyttäjä oppii luottamaan itseensä ja huomaa osaavansa asioita.

Tällä viikolla sinun pitäisi ensin selvittää itsellesi, millaisia symboleja omalla lippukunnallasi ja sen ryhmillä on (merkit, rituaalit, huudot, tunnukset ym.).

Toinen tehtävä on hieman hankalampi, mutta hyvin antoisa. Tutki muutamia partio-ohjelman aktiviteetteja ja mieti, millaisia symbolisia arvoja niihin voisi ”kätkeytyä” (vrt. nuotioesimerkki). Tämä tehtävä ei niinkään ole siksi, että siihen olisi yhtä oikeaa vastausta vaan siksi, että opit katsomaan aktiviteetteja tavalla, joka antaa enemmän mahdollisuuksia ja laajemman kuvan niiden toteuttamiseksi.

 

Kirjoittajana Jura Nurminen.

Kuva: Suomen Partiolaiset, Suurjuhla 2014.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *