Aikuisten treenivinkki nro 7 – Partiomenetelmä tutuksi

Nyt puhutaan ja mietitään vähän partiotekemisen määrittelyä! Partion kaikkea toimintaa ohjaa Partiomenetelmä. Se vastaa kysymykseen, miten partion päämäärään päästään. Se on työväline, jolla suunnitellaan ja arvioidaan toimintaa. Partiomenetelmä on partiolle valittu tapa toimia. Myös muunlaisilla menetelmillä voisi päästä partion päämäärään, mutta se ei olisi partiota.

Suomalainen partiomenetelmä pohjautuu partion kansainvälisten kattojärjestöjen WAGGGS:n ja WOSM:n partiomenetelmiin. Partiomenetelmä on kokonaisuus, jossa kaikki osat ovat yhtä tärkeitä; kaikkien osien tulee olla mukana partiotoiminnassa. Ei tietenkään joka hetki, mutta toiminnassa kokonaisuutena. Partiomenetelmä on partiolle valittu tapa toimia. Myös muunlaisilla menetelmillä voisi päästä partion päämäärään, mutta se ei olisi partiota.

Partiomenetelmässä on kahdeksan osaa:

  • Sitoutuminen partion arvoihin
  • Symboliikka
  • Nousujohteisuus
  • Vartiojärjestelmä
  • Tekemällä oppiminen
  • Aikuinen tuki
  • Päivän hyvä työ
  • Toiminta luonnossa

Selvitä itsellesi, mitä Partiomenetelmän eri osa-alueet tarkoittavat ja mieti sitten, miten ne vaikuttavat juuri sinun partiopolkuusi.

Täältä voit lukea partiomenetelmästä pähkinänkuoressa. Kun haluat tietää tarkemmin, keskustele aiheesta lippukuntasi johtajien kanssa ja pyydä lainaksi myös Johtajakansio, jossa asiasta on kerrottu enemmän. Käymällä partion koulutuksia opit soveltamaan partiomenetelmää toiminnassa eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Kirjoittajana Jura Nurminen. 

PS: Onko sinulle nöytetty jo Partiofakta-video? Voit katsoa sen tästä ja oppia paljon lisää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *