Aikuisten treenivinkki nro 4 – kielikurssi

Partiolaiset ovat aina käyttäneet vähän omaa kieltään. Kun partiolainen tapaa toisen ja keskustelu kääntyy toimintaan, tulee puheeseen paljon sanoja, jotka saattavat häkellyttää asiaa tuntemattoman. Omia termejä ja nimikkeitä ei käytetä vain muita kiusatakseen. Ne luovat yhteenkuuluvuutta ja niiden merkityksillä on arvo partiokasvatuksessa. Erikoisilla nimityksillä ja termeillä halutaan kertoa esineiden ja asioiden liittymisestä toisiinsa ja siitä, miten ne symboloivat juuri kyseistä asiaa.

Tässä on muutamia varmasti vastaan tulevia sanoja. Sovi tapaamisesta jonkun lippukunnassa toimivan aikuisen kanssa ja selvitä hänen avullaan, mitä listan sanat tarkoittavat. Ne ymmärtämällä olet taas pidemmällä treenissäsi.

Jos tapaaminen sopivan henkilön kanssa ei treeniohjelman aikatauluun sovi, älä huoli. Voit etsiä selitykset myös sähköisesti. Voit lopuksi tarkistaa vastaukset tältä sivulta löytyvästä linkistä. Älä kuitenkaan fuskaa. Se ei auta ja hei, se ei ole partiomaista.

lpk

akela

sampo

lauma

sudari

seikkailija

tarpoja

samoaja

vaeltaja

kolo

sisaruspiiri

taustayhteisö

kuksa

trangia

rinkka

partiolupaus

sisupartiolainen

tasku

tarppo

jäljet ja askeleet

elukka/härpäke/pihdit

Oikeat vastaukset löydät täältä. Nyt kun hallitset partiosanaston, voit tiedustella myös mahdollisuutta päästä ”Tervetuloa Partioon” -kurssille.

Kirjoittajana Jura Nurminen Suomen Partiolaisten kasvatusvaliokunnasta. Kuva: Uudenmaan Partiopiiri, Juha Nurmi.

Olethan ilmoittautunut jo mukaan, jotta saat treenit joka viikko sähköpostiisi? Lippukunnat voivat ilmoittautua mukaan täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *