Verkostot hyödyksi rekrytoinnissa – vko22 treenivinkki

Erilaisia tapoja ja paikkoja rekrytoida listattiin viime viikon treenivinkissä. Nyt keskitytään verkostometodiin.

Englantilaiset ovat kehittäneet verkostometodin ja heidän onnistuneiden tulosten perusteella myös ruotsalaiset ovat rekrytoineet lukuisia aikuisia mukaan toimintaan tällä metodilla. Menetelmä on esitelty myös Suomen Partiolaisten Vapaaehtoiseksi partioon -vihkossa (2009).

Meillä partiolaisille on useita erilaisia ryhmiä joissa toimimme partion ulkopuolella. Näistä verkostoista löytyy monta mahdollisuutta rekrytoida uusia ihmisiä partiotoimintaan. Piirrä oma verkostosi suurelle paperille. Mikäli johonkin ryhmään kuuluu yli kymmenen ihmistä, voit jakaa sen kahteen tai useampaan osaan.

Mieti jokaisen ympyrän osalta kuinka monta henkilöä tunnet. Merkkaa määrä paperille ympyrän viereen. Voit jatkaa kuvaa myös eteenpäin miettimällä esimerkiksi perheesi perheystäviä, jotka tietävät sinut. Tai olet ehkä tavannut vanhojen koulukavereittesi harrastuskavereita. Nämä kaikki kannattaa merkitä ylös ja arvioida ihmisten määrää.

Laske verkostosi henkilömäärä. Se nousee helposti kymmeniin, jopa satoihinki. Kuinka monelle heistä olet kertonut harrastavasi partiosta? Millaisia vahvuuksia ja osaamista heillä on? Kuinka monelta olet kysynyt lähtisivätkö he mukaan partiotoimintaan? Varmasti moni, kun vain kysyy suoraan! Anne Birgitta Pessin tutkimuksen mukaan vajaa 40% suomalaisista osallistuu jollain tavalla  vapaaehtoistoimintaan. He ovat jo valmiiksi aktiivisia ja halukkaita toimimaan, ja saattaisivat olla kiinnostuneita myös partiosta. 6o% suomalaisista ei vielä osallistu vapaaehtoistoimintaan, mutta yli puolet heistä olisi kiinnostunut tekemään jotain vapaaehtoistyötä, jos vain joku kysyisi heitä mukaan.

 

Siispä, kokeilkaa tekniikkaa vaikka lippukunnan hallituksessa tai johtajistossa, jokainen omalla kuviollaan.

  1. Tehkää lista tehtävistä joihin etsitään vapaaehtoisia.
  2. Miettikää tehtävien tekemiseen tarvittavia taitoja ja ominaisuuksia
  3. Miettikää, ketkä verkostoistanne sopisi näihin tehtäviin.
  4. Valitkaa kuhunkin tehtävään parhaiten sopiva.
  5. Kysykää häntä mukaan partiotoimintaan. Kannatta kertoa miksi ajattelitte juuri häntä ja mitä hän itse saisi pestistä.
  6. Moni tulee mielellään auttamaan kysyttäessä. Mikäli kuitenkaan valitsemanne henkilö ei tällä kertaa suostu mukaan, kiittäkää kauniisti ja ottakaa yhteyttä seuraavaan.

Tärkeintä on siis opetella hyödyntämään omia verkostojaan monipuolisesti ja  löytää sopiva tehtävä kullekin tekijälle. Kaikki eivät välttämättä ole parhaimmillaan vaelluksen johtajina, mutta saattavat silti toimia mielellään lippukunnan taloudenhoitajina.

Lähteet: Suomen Partiolaiset 2009. Vapaaehtoiseksi partioon – vinkkejä rekrytointiin ja toimintaan mukaan saamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *