Pystymettästä partiolaiseksi

Partiolaisten vanhemmat päättivät Kolarissa, että hyvä harrastus ei lopu vetäjien puutteeseen.

– Meille tulee vauva.
– Ihanaa, niin meillekin.
– Mahtavaa… Entä partio?

Kolarilaislippukunta Ylläs-Partio oli viime keväänä haastavassa tilanteessa. Pienellä paikkakunnalla partioryhmiä veti kaksi johtajaa, joista kummastakin tuli kesän aikana äiti. Tauko partiotoiminnasta tuntui hyvältä ajatukselta, mutta kuka jatkaisi innokkaiden sudenpentu- ja seikkailijaryhmien kanssa?

Vaihtoehtoja oli yksi: vanhemmat. Apuun saatiin myös Lapin Partiolaiset, josta luvattiin ensiapukoulutus aloittaville vetäjille. Elokuisena lauantaina kolon pihalle saapui kymmenen äitiä ja isää, joukossa ylläsjärveläinen Leena Palovaara-Pelttari. Pitikö mukaan tuloa harkita?

”Te jotenkin ovelasti sanoitte sen. Että lapsilta loppuu harrastus”, Leena nauraa.

Hän oli tutustunut partioon Kittilän Kätkän Kävijöiden aikuispartiossa. Leena ja kolme muuta Ylläksellä asuvaa lupasivat alkaa vetäjiksi, jos tunturiin saataisiin oma ryhmä.

”Kaikki me sanottiin, että kyllä me voidaan kaverina olla. Ja yhteensähän se on jo aika paljon.”

Päivän päätteeksi paperilla oli kaksi hienoa toimintasuunnitelmaa ja pöydän ympärillä joukko innolla tulevaa syksyä suunnittelevia äitejä ja isiä.

”Varsinkin syksy meni hyvin. Laitettiin paperille tarkat suunnitelmat ja vetovastuut, ja ne piti. Nyt keväällä homma on kieltämättä enemmän levällään”, Leena kertoo.

Ideoita kevätkaudelle koottiin pikkujouluissa niin, että ruudut loppuivat paperista. Kiireisenä sesonkina toteuttajia on vaikeampi löytää. Seuraavaksi ryhmä suuntaa lumileirille Lainion lumikylään. Tunturin tarjoamia mahdollisuuksia onkin käytetty tehokkaasti hyväksi.

Syksyyn mahtui muun muassa täysikuun lumikenkäretki, suunnistusradan suunnittelu Äkäslompolon koululaisille, sekä kotiseudun perinteisiin tutustumista.

Leenan mielestä jaettu vetovastuu on toiminut hyvin.

”Kellekään ei ole ollut liian rankkaa.”

Vetäjiä ei hänestä kuitenkaan kannata haalia joka perheestä. Neljällä aikuisella koloillat saatiin vedettyä ja pelivaraakin jäi.

”Jos on liian monta aikuista, homma hajoaa.”

Miten voisit neuvoa muita samassa tilanteessa olevia?

”Ei kannata arkailla, vaikka ei olisi partiotaustaa. Mutta jos lähtee ihan pystymettästä, olisi hyvä käydä kurssilla. Että partion rituaalit pysyy matkassa. Joskus mekin mietimme, että oliko tämä partiota.”

”Rohkeasti mukaan, maalaisjärjellä tästä selviää!”

Kirjoittajana ja kuvaajana Milla Salo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *