Uudet aikuiset Illinkiertäjien apuna

Monilla pienemmillä paikkakunnilla partiotoimintaa voi uhata lakkauttaminen, kun johtajistoa tai ryhmäläisiä ei ole riittävästi toiminnan ylläpitämiseen. Illinkiertäjät -lippukunta Iistä kertoo kokemuksensa siitä, kuinka sammuva lippukunta voi löytää uuden hehkunsa.

Iin kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla toimii lippukunta Illinkiertäjät. Lippukunnanjohtaja Seppo Kiviniemi oli muutama vuosi sitten tilanteessa, jossa 25-vuotiaan lippukunnan toiminta oli loppua kokonaan. Suurin osa johtajista vaihtoi opiskelun myötä paikkakuntaa ja uudistunut ikäkausiohjelma aiheutti sen, ettei ryhmäläisiä riittänyt kaikkiin ikäkausiin. ”Minusta lakkauttamisajatus tuntui todella pahalta, joten aloin kysellä muutamalta jäljellä olevalta johtajalla, voisivatko he avustaa vielä yhden leirin järjestämisessä ennen lippukunnan lakkauttamista”, Seppo kertoo. Rekry2013-leiri toteutettiin Illinkiertäjien kämpällä, jonne kutsuttiin myös partiosta kiinnostuneita aikuisia. Heitä tuli paikalle runsaasti! Leiri toimi ensiapuna hiipuvalle lippukunnalle, sillä kämpällä käytyjen keskustelujen lopputuloksena oli, ettei toimintaa saa missään tapauksessa lopettaa.

Lippukunnan toiminnan herättäminen eloon samanaikaisesti uuteen työhön siirtymisen kanssa oli haasteellista myös Sepolle itselle. Rekry2013-leirin jälkeen Illinkiertäjien jäsenmäärä lähti kuitenkin nousuun uusien aikuisten arvokkaan panostuksen myötä. ”Oikeastaan olen saanut vain sivusta seurata heidän innokasta touhuaan”, Seppo kiittelee. ”Suuri kiitos kuuluu myös uusien vetäjien kouluttajille, jotka lupautuivat opintojensa lomassa kouluttamaan uutta vetäjäporukkaa.”

Uusilla ryhmänjohtajilla onkin nyt tarvetta, sillä lapsia olisi tulossa enemmän kuin lippukunta voi ottaa. ”Tänä syksynä alkaa jälleen uusi sudenpentulauma. Ryhmä aloittaa muita ryhmiä myöhemmin syyskuun alussa, jotta sudenpennut ovat saaneet ensin tottua koulunkäyntiin. Vanhoihin laumoihin ja joukkueisiin tulee todennäköisesti 1–2 uutta jäsentä. Arvelen, että jäsenmäärämme ylittää 60 rajan ja se tuo osaltaan haastetta pitää toiminta tasokkaana.” Ryhmät ovat suuria, joten ryhmiä päädyttiin johtamaan kahden aikuisen voimin: ”Silloin on aina kaveri, jonka kanssa voi suunnitella ja vetää ryhmän toimintaa. Siten siitä ei tule niin rankkaakaan.”

Illinkiertäjät aikovat aloittaa myös sisupartiotoiminnan, josta on tullut heille toive Iin kunnan kautta. Toiminnan aloittamiseen lippukunta toivoo piiriltä ja muilta lippukunnilta tukea. ”Tarkoitus olisi, että saisimme sisupartioiltoja järjestymään vaikkapa kerran kuussa”, lippukunnanjohtaja miettii. Kaikin puolin lippukunnan tulevaisuus näyttää hyvältä, eikä tehty työ ole mennyt hukkaan.

Kirjoittajana Katariina Mäkiniemi. Juttu on julkaistu alunperin Pohjanmaan partiolaisten piirilehdessä Pohjan Puhurissa (4/14). Piirilehden juttu on jaettu blogiin kahtia ja toinen osa ”Entiset partiolaiset aktiivisina Alavudella” löytyy täältä.

Kuva: Lounais-Suomen Partiolaiset, Piiru14 -leiri. Kuvaaja Miska Loimaala.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *