Lippukuntalehti heräsi henkiin!

Löysin omina vartiovuosinani oranssikantisen Näppiksen – Napapiirin Tyttöjen ja Napapiirin Poikien yhteisen lippukuntalehden – meidän kolon hyllyltä. Sen ilmestymisestä oli kulunut jo jonkin aikaa ja harmittelin, ettei lisää ollut luvassa. Selailin sen uudelleen ja uudelleen, ja mietin, mihin kaikki loppui. Olihan se lippukunnan oma lehti kuitenkin jotain todella hienoa.

Innostus partioviestintään syttyi 2014 tammikuussa käymälläni Suomen Partiolaisten medialähettiläskurssilla. Sain kamalan paljon konkreettista tietoa partioviestintään liittyen ja ideoita siihen, mitä minä voin tehdä ja miten se kannattaa tehdä. Vaikka pääasiassa kurssin sisältöä hyödynnetään partion ulkoiseen viestintään, heräsi minulle monta ideaa, miten voisin alkaa kehittämään lippukuntamme viestintää. Yksi asia nousi heti mieleeni – lippukuntalehden herättäminen eloon.

Yhä enemmän sosiaalisen median kautta viestivässä maailmassa lehden tekeminen ei luonnollisesti ole helppoa. Yhdeksi haasteeksi tulee myös raha-asiat, sillä lehden painattaminen aina maksaa, ja usein lippukunnilla ei ole siihen varaa. Pitkään pohdittuani päätin, etten lähde edes yrittämään paperisen lehden tekemistä. Vaikka se, että postiluukusta konkreettisesti jotain kotiin tulisikin, ilahduttaa aina, sen toteuttaminen pienillä resursseilla voi olla vaikeaa. Onneksi nykypäivänä tämäkään ratkaisu ei ole ongelma.

Keräsin ympärilleni kahdeksan muuta lippukuntalehdestä kiinnostunutta ihmistä, joiden kanssa parin kokouksen jälkeen meillä oli ajatus ja suunta uudistuneelle Näppikselle.  Kun lehden ilmestymisaikataulutuksessa muistaa pitää järjen päässä ja arkikiireet mielessä, saadaan toimivalla tahdilla ilmestyvä lippukuntalehti. Meidän kohdalla sopivin aikataulu on neljästi vuodessa ja sillä tahdilla ollaan kaksi lehteä saatu jo uunista ulos!

Kun on tarpeeksi halua tehdä jotain, ei pidä antaa minkään tulla eteen, vaan toteuttaa omaa visiota. Vaikka pelkäsinkin vähän, tuleeko lippukuntalehdestä enää mitään, olen saanut positiivisesti yllättyä, miten paljon uutta olen päässyt senkin kautta tekemään. Ja jos tuntuu siltä, että ideat loppuu, aina jostain löytyy apuna ideoivia ihmisiä ja muita lippukuntalehtiä, joiden juttuja voi soveltaa omaankin lehteen!

Kirjoittajana Anna Enbuske, Napapiirin Tytöt ry. Juttu on julkaistu Lapin piirilehti Scout-Infossa (1/15)

Napapiirin Tyttöjen ja Napapiirin Poikien lippukuntalehteä voi lukea netistä osoitteesta www.issuu.com/nappis

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *