Lisää klikkejä! Helpot hakukoneniksit

Hakukoneoptimoinnista puhutaan, kun yritetään saada netissä oleva tieto osumaan helpommin hakukoneiden haarukoihin. Kyse on siis siitä, löytääkö googlaileva partioon tahtova tai lippukunnastasi kiinnostunut tyyppi lippukunnan netistä. Optimointi kuulostaa propellipäiden touhulta, ja pitkälle vietynä se onkin aivan oma taiteenlajinsa, mutta perusasioilla pötkii todella pitkälle ihan kuka tahansa sisällöntuottaja.

Jokatytön ja –pojan vinkkejä lippukunnan nettisivujen hakukoneosumien parantamiseen:

1) Otsikot tarttuvat hakukoneiden haaviin tavallista tekstiä paremmin. Laita niihin siis tärkeimmät asiat. Avainsana kannattaa laittaa ihan otsikon alkuun. Jos mahdollista, kirjoita asiat sellaisilla sanoilla ja sellaisessa sanamuodossa, joita itse voisit kuvitella käyttäväsi kun haet tietoa. Esimerkiksi ”Yhteystiedot”, ei ”PJ-porukan naamalista”. Hauskat jutut ehtii sanoa tekstissäkin. Otsikon ei kannata olla pidempi kuin 64 merkkiä.

2) Mieti, millä sanoilla sivuille tullaan ja tarkista, että niitä käytetään sivuilla. Esimerkiksi ”Tähtitiikerit on partiolippukunta Tuupolassa. Kolomme on Tähtelän seurakuntatalolla.” – EI ”Tähtitiikerit on Suomen päräyttävin lippukunta. Kolomme on seuriksella.” Aina parempi, jos perustermit, kuten ”partio”, asuinalueen JA paikkakunnan nimi sekä ”harrastus” toistuvat sivulla useampaan kertaan useissa eri muodoissa. Suomen kieli vilisee sijamuotoja – hyödynnetään sivuilla mahdollisimman montaa.

3) ”Pitääkö tääkin kohta täyttää, vaikka se ei edes näy valmiilla sivuilla?” Selaimen yläpalkissa näkyvä sivun otsikko, ”title” on yksi tärkeimpiä yksittäisiä juttuja, jotka auttavat hakukonenäkyvyydessä. Kannattaa varmistaa, että jokaisella alasivulla on oma ”title”-otsikko. Osumia lisää, jos jaksaa kirjoittaa lisäksi ”näkymättömiä” tekstejä niille varattuihin paikkoihin, esimerkiksi vaihtoehtoisia tekstejä kuville.

4) Linkitä ahkerasti. Hakukonerobotit arvostavat sivua, jolle linkataan muualta, ja joka linkittää muualle. Jälkimmäiseen voit vaikuttaa itse.

5) Päivitä sivuja. Päivittyvä sisältö kiinnostaa sekä robotteja että ihan oikeita kävijöitä, ja se taas auttaa nostamaan sivua ylemmäs, kun joku vaikkapa hakee harrastusmahdollisuuksia paikkakunnaltasi.

6) Kun on sivujen uusimisen aika, tehdään lippukunnan nettisivut hakukoneystävälliselle alustalle. Googlen oma Google Sites –järjestelmä on hyvää kaveria Googlen hakukoneen kanssa, myös WordPress on hyvä tältä kantilta. Moni muukin alusta on hiottu tekniikaltaan hakukoneisiin mahdollisimman hyvin osuvaksi. Jos lippukunta ei käytä Google Sitesia tai blogipohjaa, kannattaa kysyä lippukunnan nettivelholta, onhan asia huomioitu – ja antaa sen jälkeen samalle taiteilijalle vapaat kädet jatkaa optimoinnin hiomista.

Lisätietoa löytyy muun muassa Googlen omasta optimointioppaasta.

Ja Suomen Partiolaisten Google-sivuston käyttöönotto-oppasta.

Hakukoneoptimoinnista kirjoitti Anna Vikström, kiitokset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *