Aikuinen ei ole partiossa pelkkä resurssi

Tänään on äänessä Annika, joka aloitti partion uudelleen viime keväänä 20 vuoden tauon jälkeen, ja kertoo, miksi muidenkin kannattaisi tehdä niin:

Annika Stubbe

”Mitä tekee aiukuinen partiossa?” kysyin itseltäni talvella 2012-2013. Mielessä oli jo pitkään kytenyt halu takaisin partioon, 20 vuoden tauon jälkeen, mutta epäselvää oli mitä voisin harrastukselta saada.

Rohkeasti, muutaman illan surffailun jälkeen, otin yhteyttä PäPaan ja ilmoitin halukkuuteni päästä mukaan. Kerroin myös rehellisesti, etten välttämättä heti alkuun kokenut lauman johtamista omakseni vaan toivoin pääseväni tekemään jotakin, jossa oma ammattiataito pääsee esiin ja jossa koen olevani hyödyksi. Siitä alkoi elämäni kevät. Hurjalla vauhdilla olin mukana tekemässä Pop-Up partiokoloa partioviikolle, sain pestin jäsenhankintaryhmän puheenjohtajaksi ja tutustuin hurjan moneen uuteen ihmiseen. Oma alkuni oli siis hyvin vauhdikas.

Mitä opin? Sen, että hurjaa vauhtia en olisi kestänyt, jos porukka ei olisi ollut niin hienoa ja vastaanotto niin lämmin. Uusi aikuinen ei jaksa, jos jätetään tekemään yksin tai odotetaan hurjia, ilman tukea. Opin myös, että partiossa on kivaa, ihan oikeasti, ja että minulla on myös oikeus partiokokemukseen, vaikka aikuisen lähtökohtainen tehtävä on tukea nuorten ja lasten partioharrastusta. Ymmärsin myös aikuisten vertaistuen tärkeyden ja sen, ettei aikuinen partiossa ole vain resurssi. Aikuinen on tärkeä osa nuorisojärjestöä ja ansaitsee paikkansa, onpa hän sitten silloin tällöin leirillä keittämässä kahvia tai lähes viikoittain partioasemalla kokouksissa. Meillä on jokaisella paikkamme.

Mitä neuvoja antaisin uudelle aikuiselle partiossa? Ole aktiivinen, uskalla sanoa missä olet hyvä ja mikä kiinnostaa ja myös rehellisesti mikä ei kiinnosta. Muista pitää hauskaa ja osallistua, omien voimiesi ja resurssiesi puitteissa. On parempi sanoa ei, kuin suostua kaikkeen, mutta kannattaa myös ennakkoluulottomasti heittäytyä. Koskaan ei tiedä, mitä hienoa odottaa nurkan takana.

Partio kuuluu kaikille, ihan oikeasti. Vedätpä laumaa, toimit luottiksena tai ryhmään puheenjohtajana, luotsaatpa lippukuntaa tai autat leirijärjestelyissä, kaikista teoista kertyy suuri kokonaisuus joka mahdollistaa lopulta lasten ja nuorten tekemisen ja oppimisen. Yhdessä teemme partiosta sen, joka tekee siitä maailman parhaan harrastuksen.

Annika Stubbe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *