Lippukunnanjohtajan pestin uudet kymmenen käskyä

Lippukunnan johtamisessa on paljon puuhaa, ja hyväksi johtajaksi kasvaa ja kehittyy hiljalleen. Kehittymisen tueksi laadin uudistetut lippukunnanjohtajan käskyt. Ne on tehty kevyesti kieli poskessa, mutta niissä kyllä itää totuuden siemen.

Täältä pesee:

1. Sinä olet tämän lippukunnan johtaja. Siksi sinun vastuullasi on katsoa kokonaisuutta, ja suunnitella toimintaa pitkällä tähtäimellä. Uskalla ottaa kantaa ja pidä huoli siitä, että pitelet lankoja käsissäsi. Joskus löyhemmin, joskus tiukemmin.

2. Sijoita oikeat tyypit oikeisiin tehtäviin. Pohtikaa ajoittain porukalla, tekeekö jokainen sitä, jossa on hyvä ja josta tykkää. Aina ei tarvitse tehdä kuten ennen, pestejä voi jakaa ja yhdistellä uudelleen aivan sillä tavalla, kuin haluatte.

3. Älä odota turhaan kauniin sanan lausumista. Kiitä sitä, joka tekee hyvin. Kaikkein tärkeintä on sanallinen, henkilökohtainen kiitos. Kiitä ja kehu myös selän takana, se lämmittää yhtä lailla! Anna rakentavaa palautetta silloin, kun on aihetta.

4. Muista pyhittää lepopäivä. Huolla siis johtajistoasi: levätkää välillä. Miettikää ajoittain, mikä on oikeasti tarpeen ja mikä ei. Älä tee partiota joka päivä.

5. Kunnioita taustayhteisöäsi. Pidä yllä hyviä suhteita vanhempiin, saatat saada sieltä apua varainhankintaan, nettisivuihin tai kaluston hoitoon. Pidä yllä erityisen hyviä suhteita niihin, jotka tarjoavat teille kolon, rahaa ja kalustoa. Heidän ei ole pakko tehdä niin.

6. Pitäkää hauskaa. Aikuiset ovat partiossa siksi, että partiossa on hauskaa. Järjestäkää iltanuotioita, opetelkaa yhdessä soittamaan kitaraa, vetäkää naapurisavun kattilankansi lipputankoon.

7. Älä unohda. Kun johtaja lopettaa pestissään, älä katkaise yhteyksiä. Lähetä jatkossakin lippukunnan lehti hänelle ja sopikaa, voiko osoitteen pitää vielä sähköpostilistalla.

8. Ole rehellinen, kun pestaat. Kerro suoraselkäisesti, mitä haluat aikuiselta. Jos ryhmän johtaminen on liikaa, räätälöikää pestiä pienemmäksi. Pohtikaa yhdessä, millaisia pieniä, yksinkertaisia juttuja lippukunnassasi pitää tehdä. Myy niitä.

9. Älä tavoittele kaikkea kerralla. Partio jatkuu myös ensi vuonna. Ja seuraavana. Siksi olisikin tärkeää nähdä myös vähän eteenpäin: onko meillä muutaman vuoden päästä sudareita, samoajia, aikuisia? Koloa? Alueen suurin lippukunta?

10. Tavoittele naapurilippukunnan suuntaan. Siinä muutaman kilometrin säteellä on monta muutakin lippukunnanjohtajaa. Tehkää ristiinvierailuja johtajiston kokouksissa. Pohtikaa yhdessä, mihin alueen tapahtumiin osallistutte. Jakakaa tekemistä: lähtekää yhteisretkille ja -vaelluksille.

 

Yhdestoista käsky: Nyt nautitaan kevätauringosta!

-Leea Seppänen
alueministeri, Pääkaupuniseudun Partiolaiset ry

Tsekkaa myös virallinen lpkj:n pestikuvaus (päpa):
pestikuvaus_lippukunnanjohtaja_26_1_2013

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *