No siinä se nyt seisoo. Uusi johtaja.

Paljon on puhetta rekrystä, mutta mitäs sitten, kun joku kiinnostuukin? Ja tahtoo peräti mukaan. Apua.

Tärkeää on, että kiinnostuneeseen otetaan heti yhteys ja hänet toivotetaan tervetulleeksi. Siitä se sitten alkaa. Partioura.

Uuden harrastuksen aloittaminen on ihan yhtä jännittävää ja uutta kuin vaikkapa uudessa työpaikassa tai koulussa aloittaminen. Uuteen ryhmään, toimintatapoihin ja toimintaan pitää ensin tutustua kunnolla ja vasta sitten voi siirtyä haastavampiin pesteihin ja kehittämään toimintaa. Ei pidä siis heti vaatia, että uusi johtaja on mukana 110-prosenttisesti ja uusia ideoita puhkuen.

Emilia ja Satu miettivät aikuisia

Ihmeelliset aikuiset. Miksi ne tulisivat mukaan?

Mitäs sitten pitäisi tehdä?

1. Ota mukaan.
Kutsukaa uusi aikuinen mukaan johtajien kokouksiin ja johtajahuoltoon, jossa pääsette tutustumaan toisiinne. Tutustumisen lisäksi käyttäkää aikaa johtajaporukan ryhmäytymiseen! Alussa tähän kannattaa käyttää ihan runsaasti aikaa. Myös aikuiset haluavat kuulua ryhmään, jotta partioon on kiva tulla ja siellä on kiva olla. Kiva ryhmä ja tekeminen motivoi. Varmista, että uusikin tyyppi saa oman huivin.

2. Perehdytä.
Jos uusi johtaja ei ole koskaan aiemmin harrastanut partiota, kertokaa hänelle perusasioita partiosta ja ryhmän vetämisestä = Perehdytys, kuin uudessa työpaikassa.

tämän voi aloittaa on näyttämällä esimerkiksi partiofakta-videon.
(jota muuten kannattaa näyttää myös vanhemmille vanhempainilloissa!)

Myös lippukuntakansiota tai johtajankansiota voi luurata, pestistä riippuen.

Jos uusi johtaja on vanha partiolainen on pitänyt taukoa partiosta parikin vuotta, päivittäkää myös hänet ajan tasalle partio-ohjelmassa ja lippukunnan käytännöistä.

Muistakaa myös piirin tarjoama koulutus! On Tervetuloa partioon –koulutusta, ikäkausi-iltoja, akela- ja sampokurssia, partiojohtajaperuskurssia, ensiapukurssia, leikkikurssia ja erätaitokurssia. Suositelkaa uudelle johtajalle jotakin kurssia, joka tukee hänen uutta pestiään lippukunnassa.

3. Pestaa.
Sopikaa pestistä. Ilman selkeää toimenkuvaa on vaikeaa ottaa roolia joukossa. Kertokaa mitä kyseisessä pestissä odotetaan, mitä siihen kuuluu ja mikä koulutus on passeli kyseiseen hommaan. Pesti voi olla pikkuinen ”tulen avuksi sudariretkelle keittiöön” tai isompi ”alan akelaksi” tai vaikka tyypin omaan osaamiseen perustuva ”vedä meidän lippukuntalehden toimittajille koulutusiltapäivä” tai ”tule mukaan rakentamaan kämpän uutta saunaa”.

4. Nimeä kummijohtaja.
Uudelle johtajalle kannattaa nimetä kummijohtaja, jonka vastuulla on huomioida muun muassa edelliset kohdat ja johon uusi johtaja voi olla kysymyksissä yhteydessä. Kummijohtaja pitää huolta, ettei uusi johtaja jää yksin, innostaa ja kannustaa, kysyy mukaan ja uuden johtajan kuulumisia ja ajatuksia partiosta. Hän myös ohjaa ja auttaa ryhmänvetämiseen liittyvissä kysymyksissä. Varmistakaa, että uusi johtaja saa ryhmänjohtajaparikseen johtajan, joka on motivoitunut ja valmis auttamaan. Ottakaa uusi johtaja mukaan juttuihin ja turinoihin, raottakaa vähän niitä vanhoja juttuja, joille aina nauratte.

5. Tehkää yhdessä.
Suunnitelkaa uuden johtajan kanssa yhdessä retken ohjelma tai muonitus. Näin uusi johtaja pääsee ideoimaan ja tekemään, mutta saa vertaistukea ja –apua kokeneemmalta johtajalta. Näin myös hiljainen tietotaito siirtyy eteenpäin lippukunnassa johtajalta toiselle.

6. Muista.
Uusi johtaja EI ole nakkikone eikä varsinkaan ikäviltä tuntuvien asioiden tekijä!

7. Puhu.
Useimmat hankalat tilanteet johtuvat siitä, ettei asioista ole puhuttu eikä sovittu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *