Mistä niitä johtajia löytyy?

Kun ehdotetaan ekstralauman perustamista, ensimmäiseksi valitetaan yleensä johtajien puutetta. Kasvukyselyn tuloksissakin tämä nousi yhdeksi suurimmista kasvun esteistä.

Siispä hyviä uutisia: meillä ON johtajia. Ne pitää vain kaivaa esiin.

Ensimmäinen askel on katsoa lippukunnassa peiliin ja tarkastella peilissä näkyvää jengiä. Onko meille helppo tulla mukaan? Onko se edes mahdollista? Otetaanko me mukaan? Oikeasti?

Uuden tai uusvanhan ihmisen täytyy tuntea itsensä tervetulleeksi ja osaksi porukkaa. Aikuinen harrastaa, koska jokin harrastuksessa motivoi häntä. Häntä täytyy kuitenkin pyytää mukaan.

Muutama vastaaja kertoi kasvukyselyssä, ettei halua vieraita aikuisia mukaan, tai että haluaa kasvattaa johtajansa itse. Tai ettei sopivia aikuisia ole tarjolla. Hei pliis. Jos et äänestä, et voi vaikuttaa. Jos et rekryä, menetät oikeutesi valittaa johtajapulaa. (20 % lippukunnista on rekrytoinut uusia johtajia ja aikuisia. 67 % ilmoittaa, ettei avoimiin pesteihin löydy halukkaita tekijöitä)

Toinen askel on jalkautua ja avata suunsa. Tämä vaatii hieman valmistelua ja printteriä.

 • Puhu partiosta. Puhu äidille, kumminkaimalle, koulukaverilla, työkollegalle, tarhantädille, vastaantulijalle, kaupan kassalle, vastapäätä istuvalle tyypille, koirapuistossa värjöttelijälle ja talonmiehelle. Pyydä niitä mukaan.
 • Lähetä lippukuntasi lasten mukana kotiin lappu, jossa kutsutaan mukaan johonkin tapahtumaan (iltanuotio? aikuisten ilta? lpk-retki?) ja kerrotaan, että partiossa on paikka myös aikuisille. Vanhempien on helppo tulla mukaan vaikka iltanuotiolle. Samalla voi pitää pienen vanhempainillan ja kertoa partiosta. Ja pyytää mukaan. Henkilökohtaisesti jokaista. Pyydä apua, ehdota jotain selkeää nakkia, ota selvää, mitä vanhemmat tekevät työkseen.
 • Printtaa muutama juliste ja vie ne lähiseudun leikkipuistoon, ala-asteelle, lähikauppaan, kirjastoon, kirkkoon, kappeliin ja seurakuntakotiin, koirapuistoon, bussipysäkille, alikulkukäytävään, nuorisotalolle, asukastilaan, työväenopiston tiloihin, neuvolaan, joka ikisieen toisen ja kolmannen asteen oppilaitokseen ja pizzerian seinälle. Tässäkin kohtaa kannattaa esittää kutsu johonkin lippukunnan tapahtumaan (esimerkiksi siihen samaan, johon kutsut vanhemmat). Julisteen voi tehdä vaikka seikkailijajoukkue. Tai sitten voit käyttää partion markkinointi-DVD:ltä löytyvää.
 • Mene mukaan kaupunginosasi kaupunginosapäivään ja esitelkää lippukuntanne toimintaa. Olkaa näkyvillä. Olkaa esillä. Näyttäkää, että teillä on hyvä meininki, järkevää tekemistä ja kivaa. Ottakaa katsekontakti ja pyytäkää mukaan.
 • Lähesty vanhoja vartiokavereitasi ja jo lopettaneita entisiä vartiolaisiasi. Ja vaikka joka ikistä joskus lippukunnassa toiminutta ja käynyttä.

Rekrytoidessa kannattaa muistaa:

 • Ota kaikki apu ilolla vastaan.
 • Mieti etukäteen pieniäkin tehtäviä, joita lippukunnassa voi tehdä. Jokainen ei heti innostu lauman vetämisestä, mutta voi vaikka innostua osallistuttuaan muutaman kerran kämppätalkoisiin. Tänään kuulin isästä, joka oli leirillä päässyt tyhjentämään vessaa ja jäi sille tielle partioon.
 • Kerro, mistä partiosta on kysymys. Kerro, ettei partio ole pelkkiä solmuja ja märkiä hanskoja. Tähän et tarvitse mitään opeteltuja lauseita. Kun mietit, miksi itse olet mukana, löydät kyllä vastauksen. Voit tietysti kertoa myös siitä, että partio on kasvatusjärjestö ja sillä on tavoitteet. Ja siitä, että me käytämme partiomenetelmää. Paras mainos on kuitenkin sinun tarinasi.
 • Vanhempien kanssa voi vedota omaan lehmään ojassa. ”Sinun lapsesi pääsee mukaan maailman parhaaseen harrastukseen, jos vain sinä käytät pari tuntia viikossa tähän.” Älä harhaudu tässä. Katso jalkapallokenttiä. Niillä värjöttelee vanhempia säässä kuin säässä, monta kertaa viikossa.
 • Entisten partiolaisten kanssa voi vedota ihmisen omiin partiomuistoihin. ”Tuu tarjoo lapsille niitä samoja parhaita juttuja, jotka sullekin on jäänyt mieleen.”
 • Kaikkien kohdalla voi vedota yhteisöön. Ihminen on laumaeläin ja tahtoo tehdä asioita yhdessä.
 • Uudelle aloittavalle kannattaa valita ”kummi”, joka katsoo hänen peräänsä ja ottaa mukaan.
 • Piiristä voi tilata Tervetuloa Partioon –kurssin uusille johtajille. Siinä kerrotaan mistä partiosta on kyse ja miten homma toimii.
 • Ole luova! Kaikkia rekrytoinnin tapoja ei ole vielä keksittykään!

Eräs keravalainen lippukunta-aktiivi Anna Evilä kertoi, että heillä on oma Tervetuloa Partioon -kurssi Keravan Kansanopiston kevään ohjelmistossa. Opisto hoitaa markkinoinnin, ottaa vastaan ilmoittautumiset ja välittää osallistumismaksut. Lippukunta hoitaa toteutuksen. Kurssilaisia ei velvoiteta liittymään, mutta häneen voidaan tutustua ja tarjota tekemistä lippukunnassa kurssin jälkeenkin, jos kiinnostusta löytyy. ”Luulisin, että toi ois aika hyvä ja jalostettava tapa ihan minne vaan, enkä ole kuullut muiden keksineen moista aiemmin”, Anna kertoo.

Mitä näistä listoista puuttuu? Puuttuuko joku lista kokonaan? Mihin tyssää? Jaa omat vinkkisi kommenttiboksissa.

Yksi vastaus artikkeliin ”Mistä niitä johtajia löytyy?

 1. Timo "Mudi" Muttonen

  Hajahuomio:
  Olin Nopolkissa (Pohjoismainen ohjelma- ja kouluttajaporukoiden tapaaminen), 30 osanottajaa, lähes kaikissa puheenvuoroissa kerrottiin esimerkkejä omasta laumasta tai vaeltajaryhmäsä, jota ohjataan.
  Olin Laajennetuissa valiokunnissa (kaikki gurut Suomenmaasta paikalla). Paikalla meitä oli 120. Kysyin yhden session alussa kuinka monella on lauma tai joku ryhmä nuoria ohjauksessa. KAKSI kättä nousi.
  Kulttuurieroko?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *